KOPNI PODRŠKA SCHOLZU

Gotovo dvije trećine Nijemaca želi novu vladu, AfD sve agresivniji: ‘CDU prepoloviti, Zeleni moraju nestati!‘

Rezultati ankete pokazuju da čak 64 posto ispitanika smatra da bi promjena vlade bila dobra za Njemačku

Olaf Scholz

 Florian Gaertner/Imagebroker/Profimedia/Florian Gaertner/imagebroker/profimedia

Gotovo dvije trećine njemačkih građana želi novu vladu prema anketi objavljenoj u subotu, samo dan nakon što je većina rekla da nije zadovoljna radom kancelara Olafa Scholza i njegovom koalicijskom vladom u drugoj anketi.

Čak 64 posto ispitanih smatra da bi promjena vlade bila dobra za Njemačku, pokazuju rezultati ankete koju je INSA provela za nedjeljno izdanje Bilda.

Samo njih 22 posto htjelo bi zadržati aktualnu koalicijsku vladu koju čine Scholzovi Socijaldemokrati (SPD), Zeleni i poslovno orijentirani Slobodni demokrati (FDP).

Forschungsgruppe Wahlen proveo je anketu Politbarometer za njemački javni servis ZDF, a ta anketa je u petak pokazala da 51 posto Nijemaca nije zadovoljno Scholzovim učinkom na funkciji kancelara, a 58 posto njih smatra da koalicijska vlada loše radi svoj posao.

SPD sve više zaostaje

Nova anketa pokazuje da je opada zadovoljstvo Scholzom i njegovim SPD-om, a sada je 70 posto ispitanika nezadovoljno njegovim radom, što je povećanje od 10 postotnih bodova u usporedbi s anketom prije četiri tjedna.

Prema anketi nedjeljnog izdanja Bilda, SPD povećava zaostajanje za desničarskom Alternativom za Njemačku (AfD) i sada ima tek 18 posto podrške, dva postotna boda manje nego prošlog tjedna, dok je AfD ostao na 21 posto.

Oporbeni konzervativni blok CDU/CSU ima 27 posto podrške, Zeleni 14 posto, a FDP osam posto. Ljevičarska stranka Die Linke ostala je nepromijenjena na pet posto.

Predsjednik AfD-a: Moramo prepoloviti podršku CDU-u, Zeleni moraju nestati

Čelnik desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Tino Chrupalla rekao je u subotu članovima stranke da AfD mora prepoloviti biračku bazu konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU) i ukloniti Zelene, ohrabren visokom pozicijom AfD-a u anketama.

"(Predsjednik CDU-a) Friedrich Merz htio nas je prepoloviti. Umjesto toga, mi smo se udvostručili", rekao je Chrupalla u subotu na stranačkom kongresu AfD-a u sjevernoj pokrajini Donjoj Saskoj.

"Moramo prepoloviti CDU, a Zeleni moraju nestati kao najopasnija stranka", dodao je.

Desničarska stranka već mjesecima uživa podršku oko 20 posto. Prema anketi objavljenoj u petak, AfD je podržavalo 20 posto birača, a prema onoj koja bi trebala biti objavljena u nedjelju ima 21 posto.

CDU je na 26, odnosno 27 posto podrške. Zelene podržava 14, odnosno 15 posto Nijemaca.

Chrupallino obraćanje pozdravilo je oko 470 članova AfD-a u konferencijskoj dvorani u gradiću Celleu.

Merz je 2018. godine, kada se kandidirao za predsjednika CDU-a, rekao da će prepoloviti biračku bazu AfD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:03