IZBORI U BRAZILU

Gotovo je! Lula je svrgnuo Bolsonara i novi je predsjednik najmnogoljudnije južnoameričke demokracije

Izborno povjerenstvo Brazila proglasilo je Lulinu pobjedu

Luiz Inacio Lula da Silva

 Douglas Magno/Afp

Ključni događaji:

- U tijeku je prebrojavanje glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu

- Nakon inicijalnog vodstva Jaira Bolsonara, vodstvo je preuzeo i zadržao Lula

- Prebrojano je nešto manje od 99 posto glasova

- Na putu prema biralištima zabilježeni su teški incidenti

- Lula je osvojio 50,83 % svih važećih glasova


Biden i Macron čestitali novoizabranom predsjedniku Brazila

Američki predsjednik Joe Biden čestitao je u nedjelju novoizabranom brazilskom predsjedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi na njegovoj pobjedi na "slobodnim, poštenim i vjerodostojnim izborima".

Opširnije pročitajte OVDJE.


Izborno povjerenstvo objavilo Lulinu pobjedu

Gotovo je! Brazilsko izborno povjerenstvo proglasilo je Lulinu pobjedu. Bolsonaro neće zadržati predsjedničku poziciju.

Ovo je posljednjih desetljeća jedan od najvažnijih političkih trenutaka u najvećoj južnoameričkoj demokraciji.

Od ključne je važnosti i za samu Amazonu pa prema tome i za svijet. Lula je osvojio 50,83% svih važećih glasova, dok je Bolsonaru pripalo 49,17% glasova, s nešto manje od 99% prebrojanih glasova.

Novi predsjednik položit će prisegu 1. siječnja 2023.


Jedna anketna kompanija objavila pobjedu Lule

"Lula je pobijedio na tijesnim izborima u Brazilu", prema anketnoj kompaniji Datafolha.

S 95% prebrojanih glasova u najvećoj zemlji Latinske Amerike, tvrtka za ispitivanje javnog mnijenja proglasila je izbore završenima.Njihovo prebrojavanje donosi 50,7% glasova za Lulu naspram 49,3% za Bolsonara.

Još uvijek treba prebrojati značajan broj glasova u državi Sao Paulo, uporištu Bolsonara, ali, prema anketarima, Lula mu je neke i preuzeo.


Lula prestiže Bolsonara

Ljevičar Lula prestigao je krajnje desničarskog sadašnjeg predsjednika Jaira Bolsonara u drugom (i posljednjem) krugu izbora u Brazilu. Ponavlja se priča iz prvog kruga izbora.


Zabilježeni su teški incidenti na putu prema biralištima

Na putu prema biralištima zabilježeno je nekoliko ozbiljnih incidenata.

Čelnici Radničke stranke (PT, ljevica) objavili su na društvenim mrežama brojne video snimke autobusa s biračima koji stoje, napose u ruralnim područjima na sjeveroistoku, izbornoj bazi bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve (2003.-2010.).

"Nedopustivo je to što se upravo događa u Sjeveroistočnoj pokrajini", upozorio je Lula, kojemu ankete daju veće izglede, na Telegramu.

TSE je u subotu navečer odlučio da se "zabranjuje svaka operacija prometne policije koja bi ometala prijevoz birača" u nedjelju.

Predsjednica Radničke stranke Gleisi Hoffmann objavila je na Twitteru da je zatražila uhićenje ravnatelja prometne policije Silvineija Vasquesa zbog "nepoštovanja" te odluke TSE-a.

Potonji je u nedjelju objavio na Instagramu fotografiju na kojoj poziva da se glasa za Jaira Bolsonara, krajnjeg desničara, Lulina protukandidata u drugom krugu.

Dnevnik Folha de S. Paulo piše da je više od 500 kontrolnih rampi za autobuse postavljeno oko podneva diljem zemlje, 70 posto više nego u prvom krugu 2. listopada.

Zastupnik Nikolas Ferreira je stao u obranu prometne policije: "PRF zaustavlja unajmljene autobuse. Kupovina glasova je kazneno djelo. Bravo, PRF".

Izlaznost u siromašnijim dijelovima zemlje mogla bi biti presudna za ishod drugog kruga, misle analitičari. U prvom krugu Lula je osvojio 48 posto, a Jair Bolsonaro 43 posto.

"Na djelu je državni udar uz pomoć PRF-a kako bi se siromašne stanovnike onemogućilo da glasaju za Lulu", objavio je na Twitteru politolog Christian Lynch.


Topi se Bolsonarova prednost

Prebrojano je oko 40 posto birališta, a Bolsonaro vodi s 50.9% glasova, no prednost mu se topi.

To vjerojatno odražava činjenicu da rezultati počinju pristizati iz regionalnih područja, gdje Lula ima veću podršku.


Zatvorena birališta u Brazilu

Završen je drugi i posljednji krug glasovanja u Brazilu, nakon što je Lula, za kojeg se, prema anketama, očekivalo da će osvojiti uvjerljivu većinu, pobijedio u prvom krugu, ali nije uspio osigurati ukupnu većinu. Bolsonarova potpora bila je jača nego što se očekivalo i postoje vrlo realni strahovi da bi krajnji desničar mogao zadržati svoju poziciju.

Ankete su stavljale Lulu, četiri boda ispred Bolsonara. Bivši sindikalni vođa koji je tri puta izgubio predsjedničke izbore prije nego što je konačno pobijedio 2002., vodio je zemlju osam godina prije nego što je napustio dužnost s ocjenama odobravanja iznad 80%.

Bolsonarovo loše postupanje s pandemijom dovelo je do gotovo 700.000 smrti u Brazilu, a pod njegovim nadzorom krčenje šuma u Amazoniji poraslo je na najviše razine u 15 godina.

Glasovanje je zatvoreno u Brazilu, gdje je nedjelja rano navečer, a već cure prvi rezultati. Bolsonarovo se vodstvo, nakon prvih prebrojanih glasova počelo smanjivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:55