ANKETA

GOTOVO POLA MLADIH RUSA ŽELI ODSELITI IZ PUTINOVE RUSIJE Ekonomija stagnira, povjerenje u šefa države pada, najtraženije destinacije SAD i Njemačka

 Profimedia, Alamy

Gotovo polovica mladih Rusa, njih 44 posto u dobi od 15 do 29 godina želi otići iz zemlje jer gospodarstvo stagnira, pokazuju rezultati ankete koju je proveo Gallup.

Anketa, koja je uključivala dvije tisuće intervjua licem u lice prikupljenih u 2018., pokazuje da 20 posto svih Rusa želi otići u inozemstvo, što je najveći udio Rusa od 2007. kada je to htjelo njih 17 posto.

Mladi, radno sposobni ljudi bili su najspremniji otići, što Gallup vidi kao prijetnju budućem gospodarskom položaju i političkom utjecaju Rusije.

"Iako se svi ti Rusi neće odseliti, povećanja želja za odlaskom u posljednjih nekoliko godina trebala bi zabrinuti Moskvu", navode iz Gallupa.

Stanovništvo Rusije smanjilo se prošle godine po prvi put u desetljeću na 146,8 milijuna, ističe Gallup.

U dobi od 35 do 45 godina, 22 posto Rusa izrazilo je želju za trajnim odlaskom u inozemstvo. Najtraženije destinacije su Njemačka i SAD.

Još 2014., kada je Rusija anektirala Krim, samo 14 posto Rusa između 15 i 29 godina te 7 posto između 30 i 45 godina se namjeravalo odseliti.

Anketari nepovoljne rezultate pripisuju petogodišnjem padu prihoda, vladinim mjerama povećanja dobi za umirovljenje i povećanjem PDV-a.

Istraživanje javnog mišljenja također je pokazalo da je povjerenje u Putina, ponovno izabranog za predsjednika prošle godine s više od 76 posto glasova, palo na najnižu razinu u posljednjih 13 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:35