COVID-19

GOTOVO UDVOSTRUČEN BROJ ZARAŽENIH U CRNOJ GORI Imaju 20 novih slučajeva zaraze, ukupno 47 oboljelih

 AFP

U Crnoj Gori je u utorak gotovo udvostručen broj zaraženih koronavirusom pošto je Institut za javno zdravlje potvrdio još 20 novih slučajeva zaraze, što znači da je do sada u zemlji laboratorijski potvrđeno ukupno 47 slučajeva, od kojih jedan sa smrtnim ishodom.

"Na bolničkom liječenju nalazi se sedam pacijenata koji su hospitalizirani u Kliničkom centru Crne Gore. Svi su trenutno stabilnog zdravstvenog stanja koje se kontinuirano prati“, priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori se nalazi 5.972 osoba, a blizu tisuću ih je u karanteni. Kako je priopćeno danas su testirane 34 osobe, a ukupno je do sada provedeno 236 testiranja kod osoba koje su ispunjavale epidemiološke i kliničke kriterije.

Prvi slučaj kornavirusa u Crnoj Gori registriran je 17. ožujka, kod dvoje crnogorskih državljana koji su doputovali iz SAD-a i Španjolske. Kako je priopćio epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Senad Begić velika većina slučajeva zaraze vezana je upravo za te slučajeve.

„Svi oboljeli pacijenti su dobrog kliničkog stanja i velika većina njih su, zapravo, kontakti prvih nekoliko slučajeva koji su registrirani u Crnoj Gori“, priopćio je Begić.

On očekuje u narednim danima rast broja oboljelih u Crnoj Gori.

„Identificirali smo veliki broj kontakata koji se prate i koji se redovno uzorkuju i samim tim postoji vjerovatnost da oni u jednom trenutku budu pozitivni, s obzirom da imamo podatak da su bili u kontaktu s oboljelom osobom", priopćio je Begić.

On je rekao da su trenutno slučajevi obolijevanja registrirani u Podgorici, Ulcinju, Baru, Budvi i Herceg Novom.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon susreta s članovima Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti obećao je da će se „osobno angažirati da se osigura nedostajuća zaštitna oprema i medicinski materijal i sugerira provođenje aktivnosti pravovremenog testiranja“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:40