KAMALA U PARIZU

Govorka se da ju je Biden otpisao jer se ‘nije snašla‘, rejting joj je u slobodnom padu, a sada je pred najtežom misijom

Pred američkom potpredsjednicom je težak zadatak, očekuje se da popravi odnos SAD-a i Francuske koji je snažno uzdrman

Kamala Harris na aeridromu Paris-Orly u Orlyju, blizu Pariza

 Sarahbeth Maney/AFP

Kamala Harris, prva potpredsjednica SAD-a, stigla je u utorak u posjet Francuskoj. Prati je suprug Douglas Emhoff za kojeg će, kako bi to protokol tražio, brinuti prva dama Francuske, Brigitte Macron. Službenih podataka o njegovom programu nema. Interesantno je da je ovo prvi put da je prati na službenom putu.

image

Kamala Harris i suprug Douglas Emhoff ukrcavaju se na avion za Pariz

Sarahbeth Maney/AFP

Potpredsjednica je po dolasku posjetila Institut Pasteur s kojim je surađivala njezina majka, Shyamala Gopalan, znanstvenica na istraživanjima raka dojke 1980-ih godina.

“Neka od najvažnijih otkrića u znanosti o bilo kojem pitanju, od bjesnoće do HIV-AIDS-a, do raka dojke, do mRNA i onoga što radimo oko cjepiva i pandemija, dogodila su se ovdje u suradnji s francuskim znanstvenicima, američkim znanstvenicima, znanstvenicima sa svih strana svijeta”, rekla je potpredsjednica Harris.

image

Kamala Harris u Pasteur Institutu u Parizu

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Tako je otvoren četverodnevni posjet koji je 22. listopada najavio američki predsjednik Joe Biden, nakon razgovora s francuskim, Emmanuelom Macronom.

Odnosi dviju zemalja ozbiljno su uzdrmani 2003. godine, kad je tadašnji predsjednik Jacques Chirac odbio poziv da sudjeluje u invaziji na Irak. U kantini Kongresa SAD-a tada su pomfrit, "french fries", preimenovali u "freedom fries".

Drugi je udarac uslijedio sredinom rujna kad je objavljeno da će Australija raskinuti sporazum s Francuskom o kupovini podmornica kako bi ga sklopila sa SAD-om koji će joj omogućiti kupnju nuklearnih. Francuska je ostala u šoku jer je riječ o gubitku posla vrijednog najmanje 40 milijardi dolara. A i o pitanju francuskog utjecaja u Indo-Pacifiku gdje ima prekomorske teritorije.

Odnosi su donekle popravljeni, Biden i Macron su se sastali u Rimu na summitu G20 krajem listopada i američki se predsjednik ispričao zbog nespretnosti u provedbi dogovora.

Udobrovoljiti Macrona

AP put potpredsjednice karakterizira ofenzivom šarma kako bi se dodatno udobrovoljilo Macrona. Koji postaje jedinim svjetskim državnikom koji je razgovarao tête-à-tête s predsjednikom i potpredsjednicom američke administracije. I državnim tajnikom.

image

Kamalu Harris i Douga Emhoffa u Parizu dočekali visoki francuski službenici

Sarahbeth Maney/AFP

Kamala Harris je prije puta obznanila da je savezništvo SAD-a i Francuske “najstarije i među našim najjačima”.

S Macronom će u srijedu razgovarati u Élysée Palace o “najžurnijim izazovima našeg doba, uključujući klimatsku krizu, globalnu javnozdravstvenu krizu i zabrinutosti zbog regionalne sigurnosti”, a tema će biti i suradnja u svemiru.

U četvrtak će sudjelovati na Pariškom mirovnom forumu, u petak na mirovnoj konferenciji o Libiji “kako bismo pokazali našu snažnu potporu narodu Libije dok planira izbore kasnije ove godine”.

Iz Bijele kuće je potvrđeno da će se u govoru na Mirovnom forumu usredotočiti na “globalne krize koje se stječu, izazov rastuće nejednakosti i potrebu da se lideri širom svijeta udruže u odvažnom djelovanju”.

Posjet se poklapa s Danom primirja kojim se u Francuskoj obilježava kraj Prvog svjetskog rata, u SAD-u je to Dan veterana. Potpredsjednica će posjetiti groblje američkih vojnika poginulih u tom sukobu, a u najavi posjeta naglasila je “borbu američkih i francuskih snaga, rame uz rame u obrani slobode”. Nije nevažno podsjetiti što Francuska duguje SAD-u.

image

Kamala Harris i suprug Doug Emhoff u Pasteur Institutu u Parizu

Sarahbeth Maney/AFP

Nije Kamala Dick

Kamala Harris ne upravlja pozicijom kao Dick Cheney, najmoćniji potpredsjednik u američkoj povijesti. Ali, da se razlučiti da ju administracija priprema za moguću predsjedničku funkciju. Biden je već u nekoliko navrata pokazao da je star i da će možda - vjerojatno - uspjeti dovesti ovaj mandat kraju, ali za sljedeći se ne smije natjecati jer će zbog dobi glatko izgubiti.

Gospođa Harris, bivša javna tužiteljica u Kaliforniji, pa senatorica, razumije unutarnju politiku. Ekonomski nije najjača, ali nisu bili ni mnogi drugi predsjednici. Očiti manjak su pitanja sigurnosti i vanjske politike, iako se na ovom potonjem ne dobivaju izbori ni u SAD-u. Ali ne smije si dozvoliti da joj to bude točka ranjivosti. Hillary Clinton je pažljivo gradila odnose s vojskom cijeli senatorski mandat, šest godina.

Harris je u lipnju bila u posjetu Meksiku i Gvatemali, što je primarno bilo vezano uz migrantska pitanja. Za kraj kolovoza bio je planiran put u Singapur i Vijetnam kako bi se upoznala s azijskim temama. Taj je put zasjenilo kaotično povlačenje iz Afganistana, ali je bio uspješan. Uspjela je uvjeriti važne saveznike da mogu računati na podršku SAD-a.

image

Kamala Harris u Pasteur Institutu u Parizu

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Naukovanje

Francuska je stvarni izazov jer dolazi u zemlju s kojom su odnosi loši, ne nudi ništa da se poprave, a mora se vratiti s pozitivnim porukama. Colin Dueck, bivši savjetnik brojnih republikanskih predsjedničkih kandidata reći će da je riječ o “naukovanju”. Na Konferenciji o Libiji će biti talijanski premijer Mario Draghi, njemačka kancelarka Angela Merkel. Prilika da se potpredsjednica suoči s oblikom multilateralnog djelovanja.

Kamala Harris treba vanjskopolitički uspjeh jer se nije proslavila u rješavanju migrantske krize, a sve su glasnije poruke iz Bijele kuće da u njezinom uredu sve funkcionira kako bi se opovrgnule teze koje je krajem lipnja objavio Politico u tekstu koji tvrdi da u uredu predsjednice nije zdrava atmosfera. Žamor postaje sve glasniji u kritikama postupanja gospođe Harris za koju mnogi, neimenovani, blago navode da se “nije snašla”. Često spominju i njezinu narav, burnu. Pojavili su se i tekstovi koji podsjećaju da je morala napustiti demokratske predizbore jer je izgubila donatore, također zbog žestokog temperamenta.

image

Kamala Harris u Pasteur Institutu u Parizu

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Rijetko s Bidenom

To su desno orijentirani mediji dočekali pripravni pa su objavili da je došlo do zahlađenja odnosa i s Bidenom. Argumenti su matematički: njih su se dvoje tijekom veljače zajedno pojavili 38 puta. U listopadu sedam puta. I podsjećaju da je Kamala Harris bila smatrana ključnom Bidenovom savjetnicom koju je za mišljenje pitao uvijek na kraju, kao ultimativni kriterij. Ako su prorijedili susrete, je li je Biden degradirao?

Ankete potvrđuju da potpredsjednica ima problem, samo 27,8% ispitanih smatra da dobro obavlja posao, a čak 51% posto da ga radi loše. To je povijesno niska razina za bilo kojeg potpredsjednika, čak i za javnog ismijavanog Dana Quaylea, potpredsjednika ocu Bushu. Dick Cheney je 2008. godine, nakon svih katastrofa dva mandata, i dalje uživao podršku 30%.

Pariz bi možda mogao preokrenuti trendove, spasiti vojnikinju Harris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:45