ISPOVIJEST IZ WUHANA

‘Grad je umirao, a sada je najsigurniji na svijetu! Ulice i klubovi su puni, življe je nego ikad‘

Reporterka Nedjeljnog razgovarala je sa stanovnicima kineskoga grada koji je postao prvo službeno žarište koronavirusa
 Profimedia, Privatna Arhiva

Business as usual.

Tako mi Wuhan, točno godinu dana nakon što je u ovom kineskom gradu izbila neviđena pandemija zbog koje je cijeli svijet već mjesecima na koljenima, opisuje Christopher Hill (38), Britanac koji se u Wuhan preselio prije 15 godina.

image
Christopher Hill s obitelji
Privatna Arhiva

Poznatom frazom želi naglasiti da u ovom kineskom gradu život izgleda potpuno normalno. On je profesor engleskog jezika i svakodnevno je u kontaktu s desetinama ljudi, supruga Caitlyn Gao radi u dječjoj bolnici, a 4-godišnja kćer Renee ide u vrtić.

Nitko ne strahuje od korone i trenutak kad su u medijima pročitali vijest o tajanstvenom i opasnom virusu, u svakodnevnim obavezama potpuno su potisnuli.

- Wuhan je danas najsigurnije mjesto na zemlji. Mjesecima nema pozitivnih na koronavirus. Već uživamo u blagdanskom ozračju. Za Božić ćemo biti u užem obiteljskom krugu, ali za doček Nove godine planiramo na neko veliko slavlje, moramo se još dogovoriti - govori opušteno.

Businesss as ususal trenutačno najbolje opsuje i noćni život u ovom gradu. Dok se u ostatku svijeta ograničava kretanje i sugerira obiteljsko druženje, tek uz dvije obitelji, u Wuhanu mladi proživljavaju pravu katarzu. Gužve u klubovima i koncertima, na ulicama se uživa uz hranu i piće.

- Grad je uistinu življi nego ikad. Nezamislive su to scene ako se prisjetimo kako je bilo početkom godine kada je grad, mislili smo svi, zauvijek umro - priča mi.

A to umiranje grada počelo je 11. prosinca 2019., kada je Wei Guixian, 57-godišnja prodavačica škampa na wuhanskoj tržnici, dobila visoku temperaturu. Misleći da ima gripu, otišla je liječniku u obližnju manju kliniku prepunu pacijenata, no injekcije koje je dobila nisu pomogle. Završila je u bolnici i liječnici su potvrdili da je zaražena novim virusom koji se uskoro počeo širiti svijetom.

Do danas je koronavirusom zaraženo više od 60 milijuna ljudi, umrlo ih je 1,5 milijuna, a brojke svakodnevno rastu.

Pet minuta hoda od zloglasne tržnice živi moj sugovornik Christopher. Iako je u siječnju, kad je u gradu uvedena stroga karantena, imao mogućnost vratiti se u Britaniju, nije to učinio, kaže, zbog svojih cura koje su kineske državljanke.

- Nisam ih mogao ostaviti - kaže mi.

Prodavačica Wei zabilježena je kao prva službena pacijentica, a wuhanska tržnica je prvo službeno žarište koronavirusa. Naime, prema izjavi vijeća za javno zdravstvo grada Wuhana izdanoj 31. prosinca prošle godine, Wei je jedna od prvih 27 pacijenata kojima je dijagnosticirana bolest covid-19. Među tih 27 pacijenata, 24 je bilo na neki način povezano s tržnicom Huanan, koja je i danas zatvorena.

Na tržnici su se prodavali šišmiši, zmije i ostale divlje životinje, iako Hill tvrdi da se u provinciji Hubei nerado jedu divlje životinje, a posebno ne šišmiši, kako su navodili mnogi strani mediji. "Uopće ne znam tko je pokrenuo taj trač. To naprosto nije istina", govori mi nezadovoljno.

Naime, znanstvenici vjeruju da virus možda potječe od šišmiša i da je prenesen na ljude putem druge životinjske vrste. No, postoje dvojbe je li njegovo izbijanje uopće počelo ovdje. Iako su mnogi rani slučajevi bili povezani s tržnicom, na njoj niti jedna životinja nije identificirana kao izvor zaraze.

Wuhan je potpuno zatvoren 23. siječnja, a do tada je od virusa umrlo 17 ljudi, a 400 ih je zaraženo. Tek tada je Kina potvrdila da je dokazana transmisija covida-19 s čovjeka na čovjeka, iako on potječe od životinja.

Hill se prisjeća kako je grad tada bio obavijen velikim strahom i neizvjesnošću, a i on je bio zabrinut zbog zlokobnog virusa, posebno jer mu je supruga medicinska djelatnica.

Grad od 11 milijuna ljudi iznenada je potpuno odsječen od ostatka države, a iz njega su dolazile zabrinjavajuće vijesti i fotografije liječničkog osoblja odjevenog u bijela odijela s maskama i vizirima. Stanovnici su bili zatvoreni u svojim domovima i smjeli su izlaziti u kupnju namirnica samo u strogo kontroliranim uvjetima.

image
Wuhan
Profimedia

- Na ulicama nije bilo nikoga i samo su se čule sirene hitne pomoći. Zavladao je veliki strah među stanovništvom. Bilo je strašno - priča nam Hill. Komunicirali su WeChatom, najpopularnijom kineskom aplikacijom za komunikaciju, kojim su dobivali informacije koje su ih činili još zabrinutijim.

Posebno su bili u strahu strani studenti, kojih u Wuhanu ima najviše "po glavi stanovnika". Tamo dolazi većina studenata koji dolaze studirati na kineskom, a nikad prije nisu učili jezik, i na prvoj su godini. U toj prvoj godini "progovore" i idu dalje na studije po državi. Neki nisu uspjeli u prvom valu otputovati kući pa su ostali "zarobljeni" u sveučilišnim kampusima.

Jedan od njih je Pakistanac Suliman Afridi, koji je siječanj proveo u velikom strahu i neizvjesnosti. On je u Wuhanu završio Građevinski fakultet i ostao je tamo. Sada radi na sveučilištu kao asistent.

image
Student iz Pakistana Suliman Afridi
Privatna Arhiva

- Bojali smo se svi. Dolazile su svakakve informacije. Nismo mogli van iz svoje sobe, sve je bilo prilično klaustrofobično - prisjeća se početka godine.

image
Domestic tourists from Henan province wearing face masks visit an area next to the Yangtze River in Wuhan on November 20, 2020. (Photo by Hector RETAMAL/AFP)
Hector Retamal

Izlazili su samo po namirnice, i to u određeno vrijeme. Tada bi odjenuli zaštitnu odjeću, stavili maske, čak i naočale. Budući da nije bilo javnog prijevoza, tko nije imao auto morao je hodati i nekoliko kilometara do otvorenih trgovina, uz stalan oprez da nekoga ne sretne.

- Već nakon nekoliko tjedana osjetio sam olakšanje kad sam shvatio koliko sam zapravo sretan što nisam otišao kao svi moji prijatelji. U najteže vrijeme vlast se jako brinula o nama, čak smo dobivali i besplatnu hranu - kaže Afridi, koji radi istraživački posao i mirno živi jer u gradu nema nijednog slučaja zaraze koronavirusom već mjesecima.

Ponajviše to uspijevaju zahvaljujući tome što je Kina već mjesecima gotovo potpuno zatvorena za strance. Nakon lockdowna neki strani državljani koji rade u Kini su se uspjeli vratiti uz izuzetno stroge kontrole, nekoliko odrađenih testova na koronavirus i karantena. Posljednjih mjesec dana gotovo je nemoguće ući u nju.

Zato njezini stanovnici danas žive potpuno slobodno. U Wuhanu pomalo i zaboravljaju na šokove s početka godine, iako istraživanja kažu da mnogi ipak pate od svojevrsnog PTSP-a od tjedana koje su proveli potpuno zatvoreni u domovima.

- Sve je otvoreno, čak i mjesta koja obilaze turisti. Jedino stranim studentima nije dozvoljen povratak u grad pa studiraju online. Sveučilište je inače potpuno otvoreno za nas koji smo ostali - priča Afridi.

Veliko olakšanje osjetio je u ožujku, kada je lockdown u Wuhanu popuštao i građanima je dozvoljeno napuštanje kuće na najviše dva sata. Trgovački centri su bili ponovno otvoreni, a pušten je u promet i javni prijevoz. 8. travnja službeno je Wuhan otvoren.
I taman kad se činilo da se sve vratilo u normalu, 12. svibnja zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze. Grad je na brzinu napravio ambiciozan plan i testirao cijelu svoju populaciju. U dva tjedna testirano je 9,9 milijuna ljudi, a bolest je opet stavljena pod kontrolu.

I Afridi se testirao. Bio je negativan. Nitko od njegovih kolega i poznanika nije se zarazio. Kaže da se nisu imali gdje zaraziti jer su bili zatvoreni. Naglašava da Kinezi imaju nevjerojatnu tehnologiju i kompetentnu organizaciju i sustav. "Ništa se ne prepušta slučaju. Oni su puno napredniji od ostalih zemalja."

Ovo ljeto u Wuhanu bilo je gotovo potpuno uobičajeno kao i prošlih godina, jedino nije bilo stranih turista. Noćni klubovi su svi otvoreni, a dozvoljena su i velika okupljanja. Svijetom su se proširile fotografije s Vodenog elektroničkog muzičkog festivala HOHA na kojima su bez maske i distance partijali deseci tisuća ljudi. Da bi privukli posjetitelje, prepolovili su cijenu ulaznice za žene.

image
Wuhan
Profimedia

Kinezi mogu putovati, ali uz stroge kontrole. Tako se, objašnjava mi Britanac Hill, mora testirati na koronavirus prije nego što krene na put, ali i kad stigne na odredište treba prvo u bolnicu. No, s "čistom" medicinskom dokumentacijom slobodan je čovjek.

Afganistanac Kuadrat Nusrat završio je treću godinu geologije na wuhanskom sveučilištu. Također nije otišao iz grada kada je počela epidemija. I on je jako zahvalan zbog odlučne reakcije države i osjeća se potpuno sigurno. Izlazi bez maske, a u slobodno vrijeme rado obilazi turističke destinacije u okolici.

image
Afganistanac Kuadrat Nusrat
Privatna Arhiva

Kada je otvorena i turistima omiljena destinacija, tematski park Wuhan Happy Valley, posjetitelji iz cijele Kine pohrlili su u grad koji je još početkom godine bio pod crvenim alarmom.

Rafiq L., koji od rođenja živi u Wuhanu, često vodi turiste u obilazak grada. Omiljena destinacija mu je most preko rijeke Jangce, koja je najveća u Aziji. Wuhan je smješten na ušću rijeke Hanshui u Jangce, a na dijelovima riječne obale su atraktivne plaže.

"Sretan sam da su stvari došle u normalu. Žao mi je da nema stranaca, ali je našim državljanima sad svojevrsna građanska dužnost trošiti. Zato opet svi puno putuju", govori nam. Na ulicama Wuhana baš ništa ne ukazuje na to da se prije manje od godinu dana tamo odvijala ikakva drama. Bolnica Jinyintan u sjevernom dijelu Wuhana liječila je prve desetke pacijenata oboljelih od covida-19 i bila gotovo u okruženju od ostatka grada, a posljednjih tjedana je u njezinu susjedstvu u prostoru Expo centra iznimno posjećena velika izložba koja pokazuje borbu Kine s virusom. To je audiovizualno putovanje u organizaciji kineske Komunističke partije, koje pokazuje vremenska događanja i njihovu uspješnu obranu od opasnog virusa.

Također, odali su počast liječnicima koji su umrli usred lockdowna, uključujući Lija Wenlianga, koji je sa sedam medicinskih stručnjaka početkom siječnja u državnim glasilima predstavljen kao neprijatelj. Tvrdilo se da su proširili lažne informacije o slučajevima plućnih oboljenja s ciljem širenja panike među stanovništvom. Naime, 30. prosinca 2019. Li je objavio post u chat-grupi od 150 apsolvenata medicine: "Sedam slučajeva SARS-a na tržnici morskih plodova i voća Huanan. Svi pacijenti su izolirani na intenzivnom odjelu."

Tjedan dana kasnije Li je s tada još misterioznim plućnim oboljenjem dovezen u bolnicu. Umro je nekoliko dana kasnije. Imao je 34 godine. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je tada objavila tweet: "Mi smo beskrajno žalosni zbog smrti doktora Lija Wenlianga. Njegov doprinos u borbi protiv virusa vrijedan je svake pohvale."

Nakon što su kineske vlasti Lija isprva predstavljale kao "lažljivca" koji širi paniku, nakon njegove smrti njegov lik i djelo predstavljaju u potpuno drugom svjetlu. Tako i u muzeju hvale njegovu "profesionalnost i pažljivost koju je pokazao suočavajući se s prijetećom epidemijom".

Bivši glavni epidemiolog u kineskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, Zeng Guang, izjavio je početkom prosinca da je Wuhan mjesto gdje je prvi put detektiran koronavirus, ali nije mjesto porijekla covida-19. No, dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Michael Ryan rekao je da je riječ o vrlo spekulativnoj tezi.

Svi moji sugovornici žale zbog situacije s koronavirusom u ostatku svijeta. Christopher Hill kaže da se u siječnju činilo da se nalazi na najcrnjem mjestu na svijetu, a onda se sve preokrenulo. On i njegova obitelj nisu oboljeli, a zna najviše 15 ljudi koji su bili pozitivni, što je malo s obzirom na to da se kreće među velikim brojem ljudi. Kina je, smatra, dobar primjer kako su stroge mjere najbolje rješenje.

- Znam da vam je sada u Hrvatskoj teško, kao i u ostatku Europe. Najbitnije je da se ljudi drže epidemijskih mjera, što je Europljanima malo teže jer nisu takvog mentaliteta. Pa pogledajte samo moju Britaniju, koji je trenutačno tamo kaos. Ja ipak vjerujem da će biti bolje - zaključuje Hill.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:18