SREDIŠNJE MJESTO PROSLAVE

Grad koji su potpuno uništili Rusi sada užurbano uređuju: ‘Priprema se masovna propagandna kampanja‘

Rusija se sprema za proslavu pobjede u Drugom svjetskom ratu, a dio programa planira i u susjedstvu

Djelatnici gradskih poduzeća ukrajinske znakove kod Mariupolja zamjenjuju ruskima

 Donetsk People Republic Ministry of transport/AFP

Ruske snage ubrzano čiste ulice Mariupolja od ruševina, leševa i ostataka ruskih bombi u sklopu priprema za veliku proslavu Dana pobjede u kojoj će ukrajinski grad imati jednu od ključnih uloga, tvrde ukrajinski obavještajci.

"Priprema se masovna propagandna kampanja tijekom koje će se Rusima prikazati priče o 'sreći' lokalnog stanovništva pri susretu s osvajačima," tvrdi ukrajinska obavještajna agencija. Mariupolj će, prema izvještaju, biti središnje mjesto proslave, a Kremlj će imati jedan veliki uspjeh za pohvaliti se.

Iako su ruske snage dosad zauzele niz manjih gradova, veliki gradovi poput Kijeva i Harkiva uspješno su odbili ruske napade.

Mariupolj bi, ako u cijelosti padne do 9. svibnja, mogao biti najveći ukrajinski grad pod kontrolom Rusije.

Jedina preostala zapreka tom planu su malobrojni ukrajinski branitelji u postrojenju Azovstal, koji se nalaze u potpunom okruženju ruske vojske. Predsjednik Vladimir Putin naredio je svojim snagama da iz postrojenja ne smije izaći "ni muha", a u posljednjih nekoliko dana počeli su i žestoki napadi na samo postrojenje.

image

Djelatnici gradskih poduzeća ukrajinske znakove kod Mariupolja zamjenjuju ruskima

Donetsk People Republic Ministry of transport/AFP

Uzmicanje pred napadom

Industrijski kompleks, koji je donedavno bio središte gospodarstva grada od oko 400.000 stanovnika, proteklih je dana bombardiran termobaričkim oružjem, a ukrajinska strana rekla je kako su ruski vojnici uspjeli provaliti u samo postrojenje te da su ukrajinski branitelji prisiljeni uzmicati pred napadom.

Washingtonski think tank Institute for the Study of War (ISW) ističe kako će postrojenje Azovstal gotovo sigurno pasti u sljedećim danima, ali i da su branitelji uspješno prisilili velik broj ruskih postrojbi da mjesecima gube vrijeme snagu na zauzimanje Mariupolja, umjesto da se posvete istoku Ukrajine.

Ruske postrojbe koje su bile zadužene za zauzimanje Mariupolja, prema procjeni analitičara, danas su iscrpljene i potrošene te neće moći smisleno pridonijeti glavnim naporima ruskih snaga u regiji Donbas, okosnici koja bi mogla odlučiti daljnji razvoj rata u Ukrajini.

image

Djelatnici gradskih poduzeća ukrajinske znakove kod Mariupolja zamjenjuju ruskima

Donetsk People Republic Ministry of transport/AFP

Ukrajinske snage u međuvremenu su potvrdile kako su prvi put nakon invazije počele značajnije ofenzivne operacije. Načelnik Glavnog stožera ukrajinske vojske Valerij Zalužni izjavio je kako su krenuli u protuofenzivu oko Harkiva i Izjuma. Prema procjeni ISW-a, cilj je ukrajinskih snaga pogurati ruske postrojbe oko Harkiva kako njihova artiljerija više ne bi mogla imati domet do samoga grada.

Takvi protunapadi vjerojatno će prisiliti Ruse da preraspodijele dio svojih snaga iz Izjuma, koje su bile namijenjene za napad na ukrajinske položaje u Donbasu, a mogli bi prekinuti i izravnu povezanost ruskih postrojbi u Izjumu i oko Harkiva.

Ako ukrajinske snage uspiju probiti ruske položaje sjeveroistočno od Harkiva, ruske bi snage bile prisiljene na tešku odluku: ili slati još više postrojbi u pomoć snagama oko grada, ili u potpunosti napustiti svoje položaje i odustati od vršenja pritiska na Harkiv. Oboje bi predstavljalo ozbiljan udarac po rusku stratešku poziciju na istoku Ukrajine.

Ukrajinska strana tvrdi i kako su uspjeli osloboditi nekoliko sela na jugu, na granici između oblasti Herson i Nikolajev, te da su uspješno odgurali ruske postrojbe na udaljenost od oko 20 kilometara od Nikolajeva. Prema procjeni zapadnih stručnjaka, ruske snage mogle bi ipak pokušati obnoviti ofenzivu na tom području te pokušati zauzeti cijelu oblast Herson u sljedećim danima.

image

Djelatnici gradskih poduzeća ukrajinske znakove kod Mariupolja zamjenjuju ruskima

Donetsk People Republic Ministry of transport/AFP

Teški gubici

Na glavnom bojištu na istoku Ukrajine ruske snage provode ofenzivne akcije južno od Harkiva, u oblastima Doneck i Luhansk, no ISW procjenjuje kako većina tih akcija nije učinkovita te ne uspijevaju ostvariti značajno teritorijalno napredovanje.

U skladu s procjenom Pentagona, analitičari vjeruju kako ruske snage imaju problema s vođenjem operacija daleko od glavnih logističkih putova pod njihovom kontrolom te s blatnjavim terenom. Ukrajinski Glavni stožer tvrdi kako su se elementi 4. tenkovske divizije i 106. zračno-desantne divizije morali povući iz Donbasa u Rusiju nakon što su u proteklih nekoliko dana pretrpjeli teške gubitke.

image

Djelatnici gradskih poduzeća ukrajinske znakove kod Mariupolja zamjenjuju ruskima

Donetsk People Republic Ministry of transport/AFP

Ruske su snage pokušale napade na Liman, Sjeverodoneck i Popasnu, no svi su bili odbijeni. Tijekom cijelog sukoba i dalje izvode napade duž linije bojišnice, ali ne uspijevaju koncentrirati paljbu u dovoljnoj mjeri da probiju ukopane pozicije.

Najvjerojatniji je plan napada ruskih snaga i dalje pokušavati spojiti ofenzivu južno od Izjuma s ofenzivom na zapadni Doneck, s ciljem zarobljavanja u okruženje ukrajinskih postrojbi u južnom dijelu oblasti Harkiv i zapadni Doneck.

Ukrajinska vojska javlja kako je nekoliko bjeloruskih postrojbi povećalo svoju borbenu spremnost i održava neplanirane vojne vježbe. Procjenjuje se kako se bjeloruske snage ipak najvjerojatnije neće izravno uključiti u sukob te da im je cilj prisiliti Ukrajinu da zadrži dio postrojbi na granici s Bjelorusijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:25