STJERAN U KUT

Građane mjesecima tjerao da ‘ostanu doma‘, a u njegovoj se rezidenciji tulumarilo svaki petak: Je li ovo Borisov kraj?

Bivši ministar iz Johnsonove konzervativne stranke Tobias Ellwood poručio je Johnsonu neka "vodi ili odstupi"

Boris Johnson

 AFP PHOTO/Jessica Taylor /UK Parliament

Tijekom 'lockdowna', svaki petak u premijerskoj rezidenciji u Downing Streetu organizirana su druženja uz vino i ostala pića, otkriva u subotu tabloid The Mirror i zbog sve duljeg popisa optužbi i kritika na račun Borisa Johnsona sve su i snažniji pozivi da odstupi.

Bivši ministar iz Johnsonove konzervativne stranke Tobias Ellwood poručio je Johnsonu neka "vodi ili odstupi".

"Ovoj zemlji treba vodstvo", rekao je Tobias za BBC.

Komentari predsjednika parlamentanog odbora za obranu uslijedili su nakon najnovijih otkrića o druženjima petkom uz pijuckanje i ćaskanje u Downing Streetu dok su na snazi bile mjere protiv koronavirusa.

Taj britanski "Petak ko' metak" dugogodišnja je tradicija koju su prakticirale sve vlade, podsjeća list, i dodaje da se od nje nije odustalo čak niti nakon uvedenih mjera zabrane druženja ljudi u zatvorenim prostorima, s izuzetkom užih članova obitelji.

The Mirror tvrdi da je osoblje premijera kupilo i hladnjak kako bi pri ruci uvijek imali rashlađena pića te da je Johnson znao za ta druženja.

Član donjeg doma parlamenta, torijevac Andrew Bridgen koji nema položaj u vladi, je kazao da je Boris Johnson "izgubio moralni autoritet da vodi zemlju" te "i nije važno da li je premijer znao ili nije znao za ta druženja uz vino petkom".

"U konačnici on je odgovoran za sve što se događa u vladi i kako se ponaša. Ono čemu svjedočimo je kultura ponašanja prema kojoj za njih vrijede jedna pravila, a za nas ostale druga. To nije prihvatljivo i nisam siguran da isprika to može ispraviti", rekao je Bridgen.

Kako javlja list The Telegraph, do sada je tzv. Odboru 1922 stiglo pismo oko 20 konzervativnih zastupnika u kojem izražavaju nepovjerenje u Johnsonovo vodstvo.

Odbor čine konzervativni zastupnici koji nisu u vladi i koji se sastaju na tjednoj bazi kada zajeda Donji dom kako bi raspravljali o stranačkim problemima.

Odbor se jednom mjesečno sastaje i sa stranačkim vođom kako bi ga brifirali te iznijeli aktualna mišljenja u stranci.

Da bi se pokrenuo postupak glasanja o povjerenju potrebna je suglasnost 54 torijevska zastupnika.

Ured premijera Borisa Johnsona ispričao se u petak kraljici Elizabeti pošto se doznalo da se osoblje u premijerovoj rezidenciji u Downing Streetu zabavljalo do kasno u noć uoči pogreba princa Philipa, u vrijeme kada su druženja u zatvorenom prostoru bila zabranjena.

"Jako je žalosno da se ovo zbilo u vrijeme nacionalnog tugovanja i Downing Street se ispričao palači”, rekao je Johnsonov glasnogovornik novinarima.

Johnson se tog dana nalazio u rezidenciji Chequers i nije bio pozvan ni na jedno okupljanje, dodao je glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:20