IVICA DAČIĆ

‘Građani i političari u Srbiji nisu svjesni situacije u kojoj se nalazi Vučić, u ponedjeljak ga čeka strašno težak dan‘

Naveo je i kako Aleksandar Vučić neće pristati na priznavanje nezavisnosti Kosova, kao niti na prijem Prištine u UN

Ivica Dačić

 Elman Omic/Anadolu Agency Via AFP

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u petak da Beograd smatra pogrešnim narušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje države, ali da ne podržava uvođenje restriktivnih mjera prema Rusiji, u danu kad je i u srbijanskoj prijestolnici obilježena obljetnica početka ruske invazije na Ukrajinu.

- Protivljenje narušavanju teritorijalnog integriteta zastupali smo kad se radilo o Ukrajini, Španjolskoj i Cipru jer je to naše temeljno načelo, kakvo vrijedi i što se tiče Kosova - rekao je Dačić novinarima poslije sastanka s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, javlja agencija FoNet.

Dačić je izjavio da predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak očekuje u Bruxellesu "strašno težak dan", zbog razgovora o Kosovu.

- Građani i političari u Srbiji nisu svjesni situacije u kojoj se nalaze Vučić i Beograd - rekao je Dačić.

On je naveo kako je Vučić međunarodnim dužnosnicima dao do znanja da neće pristati na priznavanje nezavisnosti Kosova, kao niti na prijem Prištine u Ujedinjene narode.

Zajednica srpskih općina (ZSO) na Kosovu nije tema o kojoj će se ponovno pregovarati, već se ona treba formirati na osnovu Briselskog sporazuma. Kosovski premijer Albin Kurti ne spominje ZSO, ali njezino stvaranje mora prethoditi svakom dogovoru - izjavio je Dačić, uoči sastanka u Bruxellesu na kojem EU od Beograda i Prištine očekuje prihvaćanje sporazuma o Kosovu.

Dijalog Srbije i Kosova u ključnoj je fazi i "na prekretnici", a EU očekuje da će Beograd i Priština prihvatiti europski plan za rješavanje kosovskog pitanja, poruke su visokih europskih dužnosnika Beogradu i Prištini upućene ranije uoči sastanka na vrhu u Bruxellesu 27. veljače.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti su, unatoč protivljenju nekim dijelovima i hodogramu ponuđenih rješenja u francusko-njemačkom planu za Kosovo, koji je EU preuzela kao svoj, potvrdili sudjelovanje u novom krugu dijaloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:21