NAKON POBJEDE ZELENSKIJA

GRAĐANI ISTOČNE UKRAJINE LAKŠE DO RUSKOG DRŽAVLJANSTVA Putin potpisao uredbu koja se odnosi na dvije samoproglašene republike

 
Vladimir Putin
 Maxim Shemetov / REUTERS

MOSKVA - Stanovnici separatističkih regija istočne Ukrajine lakše će dobiti rusko državljanstvo na temelju uredbe koju je u srijedu potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin, nekoliko dana nakon izbora novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija.

Prema uredbi objavljenoj na stranici Kremlja, pojednostavljeni postupak omogućit će stanovnicima ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk dobivanje ruske putovnice. U tim regijama je u ratu proruskih separatista i ukrajinskih snaga poginulo oko 13.000 ljudi.

Uredba se odnosi samo na neke dijelove tih dviju ukrajinskih regija.

Nema sumnje da se ta mjera odnosi na osobe koje žive u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk, proruskim pobunjeničkim regijama koje izmiču kontroli Ukrajine.

U uredbi se precizira da će ruske vlasti trebati u roku od tri mjeseca proučiti podnesene prijave.

Svrha "humanitarne mjere je zaštita prava i sloboda osoba i građana prema općeprihvaćenim načelima normi i međunarodnog prava", prema tekstu uredbe.

U proljeće 2014. buknuo je rat na istoku zemlje između snaga Kijeva i proruskih separatista.

Vladimir Putin je potpisao tu uredbu nekoliko dana nakon izbora novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija koji je obećao pokrenuti mirovni proces na istoku zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 14:57