APOKALIPSA U NEW YORKU

Građani na izmaku snaga, vlast nemoćna: ‘Nikad se nismo susreli s ovim, život je nemoguć!‘

Zbog velikih šumskih požara koji bijesne Kanadom gusti dim proširio se diljem SAD-a

New York obavijen narančastom izmaglicom

 AFP

Narančasta izmaglica prekrila je horizont New Yorka i sakrila čuvene znamenitosti poput Kipa slobode. Milijuni ljudi u Sjevernoj Americi savjetuju se da nose N95 maske za lice zbog loše kvalitete zraka. U javnim školama su otkazane sve aktivnosti na otvorenom te su otkazana brojna atletska natjecanja diljem New Yorka iako je jučer bio Svjetski dan trčanja.

Naime, zbog velikih šumskih požara koji bijesne Kanadom gusti dim proširio se diljem SAD-a, uključujući države New York, Massachusetts, Connecticut, Ohio, ali i Južnu Karolinu. New York je u srijedu imao najlošiju kvalitetu zraka od svih velikih gradova na svijetu, prema podacima IQAira. Stanovnike New Yorka savjetuje se da ostanu doma ako je to moguće.

Kako je najavila guvernerica države New York Kathy Hochul, u četvrtak će započeti distribucija milijun besplatnih maski u New Yorku.

- Ovo je privremena situacija, ovo nije covid, rekla je na pressici. Dodala je da autobusi u New Yorku imaju visokokvalitetne sustave za filtriranje zraka zbog čega je javni prijevoz siguran oblik putovanja u aktualnim uvjetima.

Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) klasificirala je kvalitetu zraka u većem dijelu sjeveroistoka kao ‘nezdravu‘, osobito za osobe s respiratornim problemima.

Veći dio gustog dima stiže iz Quebeca, gdje u ovom trenutku gori oko 150 požara, a već sada se zna da je ovo rekordna sezona što se tiče požara u Kanadi.

Nacionalna meteorološka služba SAD-a upozorila je da će se dim zadržati u New Yorku, Bostonu, Philadelphiji i Washingtonu i cijeli četvrtak, a kvaliteta zrak bit će ‘nezdrava‘.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams rekao je da je ovo situacija bez presedana.

- Jučer su Njujorčani vidjeli i mirisali nešto što nikada prije nije utjecalo na nas u tolikoj mjeri. Bilo je alarmantno i zabrinjavajuće, rekao je Adams.

Dužnosnici tvrde da Njujorčani nisu udisali ovako zagađen zrako još od 1960-tih godina. Indeks kvalitete zraka je u srijedu navečer iznosio 484 na ljestvici od 500: sve iznad 300 se smatra opasnim.

Guvernerica Hochul ističe da je riječ o ‘zdravstvenom i ekološkoj krizi‘.

Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) rekla je da će se zadimljeno nebo, smanjena vidljivost i miris zapaljenog drva, zadržati nekoliko dana u sjevernim državama.

image

Central Park, New York

Timothy A. Clary/Afp
image

New York u dimu

Angela Weiss/Afp
image

New York

Timothy A. Clary/Afp

- Nije neuobičajeno da imamo dim od vatre u našem području. To je vrlo tipično za sjeverozapadnu Kanadu, rekao je za AP Darren Austin, meteorolog i viši stručnjak za kvalitetu zraka u odjelu za upravljanje okolišem Rhode Islanda.

Ali ima jedna razlika.

- Dim se obično zadržavao visoko u atmosferi i nije utjecao na zdravlje ljudi, rekao je Austin.

Loša kvaliteta zraka zbog požara bila je i tema telefonskog razgovora američkog predsjednika Joea Bidena i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Američki mediji prenose izjave stanovnika koji su izašli na ulice New Yorka, a neki od njih nisu bili svjesni što se događa.

- Ovdje je pomalo zastrašujuće, kao da će se dogoditi apokalipsa. Teško se diše. Osjećam se kao da sam na logorovanju na kojemu ne želim biti, izjavila je Michelle Karwejna.

image

New York

Selcuk Acar/Anadolu Agency Via Afp
image

New York

Selcuk Acar/Anadolu Agency Via Afp
image
Al Bello/Getty Images Via Afp

- Baš je zastrašujuće. Hodam ulicom i osjećam su kao da ću dobiti napadaj astme. Toliko je loša kvaliteta zraka, rekla je stanovnica Brooklyna Jordan McKenzie.

Francisco River se nije dao zastrašiti uvjetima na otvorenom te se unatoč upozorenjima otišao rolati.

- Smrdi kao da se zapalila guma, rekao je.

Britanska glumica Jodie Comer, inače zvijezda serije Killing Eve, nije mogla izdržati na pozornici Broadwaya do kraja predstave Prima Facie zbog problema s disanjem. Posjetiteljica je ispričala za Deadline da se tri minute nakon početka Comer nakašljala i pozvala menadžera rekavši: ‘Ne mogu udisati ovaj zrak‘.

Predstava je iznenada prekinuta, a nastavljena je tek nakon što je uskočila njezina zamjena Dani Arlington. Kasnije je Hollywood Reporter izvijestio da je Jodie imala poteškoća s disanjem zbog dima koji je obavio New York.

Izvedba predstave Hamilton i nekoliki sportskih utakmica su odgođeni u srijedu jer je stanovnicima rečeno da ostanu kod kuće ako baš ne moraju izlaziti.

image

Zgrada Chryslera na Manhattanu

David Dee Delgado/Getty Images Via Afp
image

Kip slobode

David Dee Delgado/Getty Images Via Afp
image

Brooklyn Bridge

Scott Heins/Getty Images Via Afp
image
Angela Weiss/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:22