IZ LONDONA ANA MUHAR

Građani na ulicama: Irski liječnici odbili obaviti pobačaj Indijki koja je potom umrla od sepse

U Sjevernoj Irskoj je pobačaj dopušten ako je ugrožen život ili zdravlje majke, ali nema jasnih uputa za doktore. Lani je 4149 žena radi toga otišlo u Wales i Englesku
 AP Photo/ Julien Behal, PA

Da nije završila kao žrtva nejasnih irskih zakona, Savita Halappanavar vjerojatno bi i danas bila živa. Nakon što je 31-godišnja zubarica u 17. tjednu trudnoće više puta zatražila da joj se zbog neizdrživih bolova izvrši pobačaj, u irskoj bolnici University Hospital Galway odbili su njezin zahtjev, uz komentar da je Irska katolička zemlja. Pravila nisu željeli mijenjati, unatoč činjenici da je Savita, podrijetlom Indijka, hinduistkinja.

- To je bila njezina prva beba, prva trudnoća i bila je vrlo sretna. Sve se promijenilo u subotu navečer kad je osjetila veliku bol u leđima zbog čega smo otišli u bolnicu - rekao je ožalošćeni suprug Praveen Halappanavar.

Savitino inzistiranje na pobačaju je ignorirano jer je srce djeteta kucalo, a pobačaj je u Irskoj zabranjen zakonom. U srijedu je djetetovo srce prestalo kucati, a Savitino je stanje postalo kritično. Krajem tjedna njeni su organi prestajali funkcionirati. U petak je umrla. Kao razlog smrti navedeni su trovanje krvi i infekcija.

Slučaj je izazvao zgražanje diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Irske. Ispred irske ambasade u Londonu okupio se velik broj prosvjednika, a 2000 ljudi je u srijedu navečer ispred irskog parlamenta pozvalo irsku vladu na zaustavljanje “kukavičluka” glede zakona o pobačaju, tražeći da se on hitno uredi. Kada je riječ o pobačaju, zakoni u Irskoj su nejasni, a državna vlast već 20 godina odbija urediti njegove odrednice. Naime, 1992. donesena je odredba prema kojoj je prekid trudnoće dopušten u irskim bolnicama ako postoji stvarni rizik za život majke. No, ne postoje jasne upute za liječnike i medicinsko osoblje, što je u ovom slučaju imalo kobne posljedice.

Savita Halappanavar smatra se žrtvom nemarno postavljenih zakona. U Irskoj, naime, majka i fetus imaju jednaka prava. Čak i kada liječnici vjeruju da nema šanse za preživljavanje, od trenutka začeća fetus ima prava građana. Prema podacima Irske udruge za planiranje obitelji, od 1980. godine do danas 138.000 žena putovalo je u inozemstvo kako bi završile trudnoću. Među njima su i žrtve silovanja i incesta te žene s rizičnom trudnoćom. Samo lani je 4149 žena putovalo u Englesku i Wales kako bi pobacile.

U tijeku je interna istraga o slučaju u bolnici, a premijer Enda Kenny izjavio je kako ne isključuje i parlamentarnu istragu. Ova tragedija bit će veliki pritisak za premijera koji je prije samo dva mjeseca u intervjuu za magazin Time rekao da se protivi pobačaju, komentirajući: “Problematika pobačaja trenutačno nije vladin prioritet”.

U posljednjih 30 godina na temu legalizacije pobačaja provedeno je pet referenduma. U Sjevernoj Irskoj je pobačaj legalan ako je ugrožen život ili zdravlje majke. Prva privatna klinika za provođenje pobačaja otvorena je prošli mjesec u Belfastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:53