SKANDAL U POLJSKOJ

POZVAO SE NA PRIGOVOR SVIJESTI Smijenjen ravnatelj bolnice koji je odbio izvesti pobačaj

Dijete, rođeno 30. lipnja, umrlo je u srijedu. Imalo je teške malformacije glave, lica i mozga
 Screenshot

VARŠAVA - Gradske vlasti Varšave odlučile su smijeniti ravnatelja javne bolnice koji je odbio prekinuti trudnoću zbog malformacije fetusa pozvavši se na prigovor savjesti, rekao je u četvrtak glasnogovornik gradskih vlasti.

"Gradonačelnica Varšave, Hanna Gronkiewicz Waltz, donijela je odluku. Otkaz profesoru Bogdanu Chazanu nije još formaliziran jer je on na godišnjem odmoru", rekao je Bartosz Milczarczyk.

Pobačaj je u Poljskoj dopušten samo u slučaju silovanja, incesta, opasnosti za život majke ili neizlječive malformacije fetusa. U prva dva slučaja intervencija je dopuštena do 12. tjedna trudnoće, a u ostalima do 24. tjedna.

"Liječnik može odbiti izvođenje pobačaja pozivajući se na prigovor savjesti, ali bolnica kao javna ustanova ne može", istaknuo je glasnogovornik.

Liječnik Chazan opravdavao se svojim vjerskim uvjerenjima.

Nadbiskup Varšave msgr. Stanislaw Nycz izrazio je "duboku zabrinutost" zbog te smjene, ocijenivši da je to kršenje ustavnog prava na slobodu savjesti. "To je opasan presedan koji krši ne samo prava katolika, nego svih ljudi. Zakonodavac ne može prisiljavati liječnike da postupaju protivno svojoj savjesti", rekao je.

Odluku s druge strane odobravaju pokreti za zaštitu prava žena.

Žena koja je željela pobačaj prebačena je u jednu drugu javnu bolnicu, ali nakon što je za pet dana prošao zakonski rok za pobačaj. Dijete, rođeno 30. lipnja, umrlo je u srijedu. Imalo je teške malformacije glave, lica i mozga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 00:27