NA VRAČARU

Građani prefarbali mural Ratka Mladića u Beogradu i nacrtali srce: ‘Počelo je čišćenje Srbije‘

U Njegoševoj ulici su se okupili građani kako bi očistili taj dio Beograda jer smatraju da muralu Ratka Mladića tamo nije mjesto

Prefarbani mural Ratka Mladića

 Screenshot/nova.rs/

Građani su se jutros okupili oko murala Ratka Mladića na Vračaru u beogradskoj Njegoševoj ulici kako bi ga uklonili, javlja Nova.rs.

Objavili su i snimku na kojoj se vidi kako narodni poslanik Đorđe Miketić četkom uklanja mural s fasade na zgradi, koji se nalazi 200 metara od Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u kojoj je Kosta K. počinio masovno ubojstvo.

Građani su rekli kako su se okupili da bi očistili taj dio Beograda jer smatraju da muralu Ratka Mladića tamo nije mjesto.

„Danas je počelo čišćenje Srbije od zločinaca i govora mržnje“, rekli su građani.

Na tom je mjestu već nekoliko puta pokušano uklanjanje murala te su organizirani prosvjedi, piše Nova.rs .

Građani su nacrtali crveno srce preko oslikanog Mladićeva lica Ratka Mladića, nakon čega su napustili mjesto akcije.

Podsjetimo, inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) predala je 308 prijava komunalnim službama u 10 gradova i općina u Srbiji tražeći da se uklone murali i grafiti koji slave nekadašnjeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, osuđenog u Den Haagu za ratne zločine, priopćila je u ponedjeljak ova nevladina udruga.

U priopćenju Inicijative mladih se navodi da komunalne službe gradova i općina imaju "zakonsku obvezu očistiti fasade u Srbiji od crteža Mladića i drugih ratnih zločinaca, ali i od svih drugih grafita koji pozivaju na mržnju, poput znaka ‘Z‘", pod kojim nastupaju ruske snage u invaziji na Ukrajinu.

Inicijativa je pozvala komunalne službe srbijanske prijestolnice i središnje beogradske općine Vračar da akciju čišćenja murala posvećenih Ratku Mladiću simbolički počnu upravo od tih dviju ulica gdje se, jedan uz drugog, nalaze mural Ratku Mladiću i četničkom zapovjedniku iz 2. svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:27