OBLAK NAD LEVERKUSENOM

Građani zaključani u domovima, zatvaraju se igrališta: ‘Sve se zatreslo, još nije gotovo‘

Još uvijek nije poznat uzrok strahovite eksplozije u industrijskoj zoni Chempark
Eksplozija u Leverkusenu
 Roberto Pfeil/AFP

U industrijskoj zoni njemačkoga grada Leverkusena, nedaleko od pogona farmaceutskog diva Bayera, danas ujutro dogodila se snažna eksplozija koju je civilna zaštita klasificirala kao "ekstremnu prijetnju" zbog puštanja u atmosferu brojnih štetnih tvari, kao što su pesticidi, azbest, insekticidi...

Još uvijek nije poznat uzrok strahovite eksplozije u industrijskoj zoni Chempark, iznad koje je sukljao gusti crni oblak dima

Kako je priopćila tvrtka Currenta koja upravlja Chemparkom, jedna osoba je poginula, četiri su nestale, a 16 osoba je ozlijeđeno, od kojih četvero teže, u velikoj tragediji koja se dogodila u spalionici otpada Bürrig gdje je izbio požar u jednoj od cisterni.

- Ovo su teški trenuci za Leverkusen. Jedna osoba zadobila je teške opekline, izjavio je upravitelj Chemparka Lars Friedrich na pressici dodavši da se ta osoba bori za život, piše Fokus.

image
Roberto Pfeil/AFP
image
Roberto Pfeil/AFP

- Trenutno se ne može reći koliko sadržaja spremnika je izgorjelo, izjavio je rekavši da je u spremnicima bio pohranjen proizvodni otpad te da su gorjela ukupno tri spremnika.

- Potpuno su ili djelomično uništeni u požaru, rekao je.

Iz vatrogasnog društva Leverkusen su upozorili da stanovnici i dalje moraju ostati u svojim domovima, no da je uspostavljena telefonska linija na kojoj se nude pojašnjenja vezano za incident.

Gradonačelnik Leverkusena Uwe Richrath pozvao je na ogromni oprez stanovnika kada u vrtu beru voće i povrće upozorivši da ga treba temeljito oprati prije konzumacije. Također je izvijestio da su zatvorena dječja igrališta, no mjerenja pokazuju da je onečišćenje u "zelenoj zoni", objavile su lokalne vlasti.

Alarm je izdan i za 60 kilometara udaljeni Dortmund.

Iako su stanovnicima naredili da se zatvore u kuće i da ne pale klima uređaje, vatrogasci su izvijestili da su prva mjerenja kvalitete zraka na sjeveru Koelna, udaljenog 18 kilometara, pokazala da trenutačno nema opasnosti za stanovništvo. Mjerenja će se nastaviti. Bez obzira na to, vozači su zamoljeni da drže prozore zatvorenima i da ne uključuju ventilaciju.

- Gašenje požara moglo je početi tek kada smo dalekovod isključili s mreže. To se sada dogodilo, počinju radovi na gašenju, izvijestile su gradske vlasti u 12 sati.

image
Oliver Berg/AFP

Matija Skorić, Hrvatica koja živi u Leverkusenu desetak kilometara od industrijske zone, za RTL.hr je kazala da je u trenutku eksplozije bila u kući.

- Bila je to jaka eksplozija, svi prozori su se zatresli. Podsjetilo me na ratno vrijeme. Čula se jaka eksplozija, vidjeli smo oblak dima i odmah smo morali zatvoriti prozore pošto nismo znali što je u tom dimu i u zraku. Još moramo ostati u svojim kućama. Misle da će još možda doći do još jedne eksplozije s obzirom na požar, kazala je. Ispričala je kako je situacija u Leverkusenu kaotična te da ima dosta ozlijeđenih radnika tvornice Bayer.

Nakon eksplozije bilo je dosta kontradiktornih informacija, a jedna od njih je upućivala da se incident dogodio u farmaceutskoj tvrtki Bayer. Glasnogovornik tvrtke te je informacije zanijekao iako Bayer ima svoje pogone u industrijskoj zoni.

Policija je zbog eksplozije bila zatvorila autocestu A1 koja prolazi pokraj Leverkusena, ali i pristupne ceste.

I glasnogovornik Chemparka Matthias Scheithauer je potvrdio da uzrok eksplozije još uvijek nije poznat. U Chemparku se proizvodi više od 5.00 kemikalija, prije svega oni za nitriranje i kloriranje, arome, fine kemikalije i sl. U odlagalištu Bürrig se reciklira kontaminirani opasni kemijskiotpad, kako stoji na web stranici Chemparka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:56