SPORNA IZJAVA

'Građanima Izraela ćemo uvesti biblijske zakone'

Ministar Neeman je kasnije pokušao ublažiti izjavu tvrdnjom da je izvučena iz konteksta
Israel's Justice Minister Yaakov Neeman, seen, in the Knesset, Israel's Parliament, in Jerusalem, Tuesday, Dec. 8, 2009. Neeman created a stir on Tuesday by saying religious law must become binding in Israel. The uproar over comments by Yaakov Neeman, an observant Jew, reflected the deep divide between the secular and religious communities in the Jewish state. (AP Photo/David Vaaknin) ** ISRAEL OUT **
 AP

JERUZALEM - Izraelski ministar pravosuđa Yaakov Neeman zatražio je da židovski vjerski zakon postane obvezujući u Izraelu.

Neeman, koji je sabra (židov rođen u Izraelu), na rabinskoj konferenciji u ponedjeljak izjavio je da Biblija sadrži “kompletno rješenje za sve stvari kojima se bavimo.

Korak po korak ćemo darovati religijski zakon građanima Izraela i trasformirati ga u obvezujući državni pravni sustav”, rekao je Neeman. Prema izraelskim medijima, rabini su njegovo izlaganje popratili pljeskom, ali našao se na udaru brojnih zastupnika koji su tvrdili da je riječ o nedemokratskom istupu.

Opozicijski zastupnik Haim Oron rekao je da je riječ o “zabrinjavajućem procesu talibanizacije” u Izraelu. Sekularna većina stanovnika Izraela doživjela je te izjave kao pokušaj nametanja pravila manjinske zajednice ortodoksnih vjernika.

Jedno od ključnih pitanja je svakako rad na šabat.

Ortodoksna zajednica sve češće, naime otvoreno izražava nezadovoljstvo bilo kakvom aktivnošću tijekom tog dana, protiveći se čak i pravu na vožnju - pa su tako izbili i neredi oko odluke Jeruzalema da otvori parkiralište na taj dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:21