BOGATAŠI U PANICI

Grade bunkere, utvrđuju otoke i troše milijarde na jedan tip artikla: ‘Elita bježi u ‘Zemlju dugog bijelog oblaka!‘

Ljepota Novog Zelanda i udaljenost od kopna učinili su ga popularnim izborom za elitu Silicijske doline

Skrivena vila Jeffa Bezosa na Havajima vrijedna 78 milijuna dolara

 /Profimedia

Pripreme za sudnji dan nekad su se svrstavale na popis paranoičnih hobija pojedinaca, no prema rezultatima najnovijih anketa Amerikanci su od travnja 2022. do travnja 2023. potrošili čak 11 milijardi dolara na artikle za preživljavanje. Otprilike trećina američkih građana priznaje da se priprema za apokalipsu, dok su oni najbogatiji i više nego spremni, piše Daily Mail.

Bogataši troše stotine milijuna dolara na osiguravanje podzemnih kompleksa, privatnih otoka i stanova za preživljavanje. Krajem prošle godine proširila se vijest da Mark Zuckerberg gradi skrivenu utvrdu ispod svog ranča na havajskom otočju zajedno s vlastitim zalihama energije i hrane te vratima koja su otporna na eksplozije.

Milijarder Frank VanderSloot, najbogatiji čovjek u Idahu, nedavno je kupio ranč od 2000 hektara južno od Zuckerbergovog imanja što ga je stajalo 51 milijun dolara. Glavni izvršni direktor OpenAI-ja, Sam Altman, jednom je prilikom izjavio da su se on i Peter Thiel, suosnivač PayPala, dogovorili da će se pritajiti na jednom od Thielovih posjeda na Novom Zelandu ako dođe do smaka svijeta.

Vijeće lokalne zajednice na jugu Novog Zelanda 2022. godine je spriječilo Theilove planove da ubaci svoju jazbinu pokraj zaštićenog jezera Wanaka. Ljepota Novog Zelanda i udaljenost od kopna učinili su ga popularnim izborom za elitu Silicijske doline koja traži ovu vrstu obrane s obzirom na eskalaciju regionalnih ratova i vrućinu uzrokovanu klimatskim promjenama.

Prošle je godine neprofitna udruga fizičara i istraživača postavila sat sudnjeg dana na 90 sekundi do ponoći čime je obilježeno da čovječanstvo nikad nije bilo bliže propasti u 76-godišnjoj povijesti sata.

- Ruski rat protiv Ukrajine potaknuo je pitanja o tome kako države međusobno djeluju. Narušene su norme međunarodnog ponašanja. Prikrivene prijetnje Rusije da će upotrijebiti nuklearno oružje podsjećaju da je eskalacija sukoba ogroman rizik, rečeno je 2020 godine.

Generacija Z, oni rođeni nakon 1997., smatraju da se pripremaju za katastrofu pa ih je čak 40 posto potrošilo novac na zalihe za sudnji dan 2022., podaci su istraživanja Findera.

- Naše vrijeme bit će izazovnije zbog globalnih klimatskih promjena. Trebali biste pripremiti plan s informacijama o tome kako ćete se nositi s katastrofama koje dolaze neovisno o tome želimo li da dođu, rekao je kreator sadržaja Brekke Wagoner.

Prošlog rujna New York su pogodile poplave koje su se dogodile tijekom najkišovitijeg dana. Otkazani su letovi, zatvorena je podzemna željeznica, a brojni su automobili završili potopljeni. Šumski požari na Havajima bili su najsmrtonosniji u povijesti SAD-a s 96 smrtnih slučajeva i tisućama raseljenih.

Jedan od suosnivača PayPala, Reid Hoffman, rekao je kako se Novi Zeland među najbogatijima smatra mjestom gdje se treba skloniti u slučaju nesreće. Suosnivač Googlea, milijarder Larry Page, također ima rezidenciju na Novom Zelandu. U ‘Zemlju dugog bijelog oblaka‘, kako zovu Novi Zeland, pobjegao je i poduzetnik Mihai Dinulescu nakon izbijanja COVID pandemije.

Navodni bunkeri već su sagrađeni u Hamiltonu, Hanmer Springsu i Wanaki. Popularna destinacija je i selo koje gleda na zaljev Biscayne južno od Miamija u kojem smještaje imaju brojni poduzetnici, ali i slavne osobe. Ubrzo će im se pridružiti i Jeff Bezos sa zaručnicom Lauren Sanchez, a susjedi će im biti umirovljeni ragbi igrač Tom Brady, Ivanka Trump i Julio Iglesias.

Sve je više superbogataša koji posljednjih godina kupuju otoke. Među njima su Richard Branson, Johnny Depp, obitelj du Pont i Disney. Neki čak skupo plaćanju kako bi postali državljani nekoliko zemalja. Takozvane "zlatne vize" omogućuju bogatim ljudima da steknu prebivalište ili državljanstvo u zamjenu za gotovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:12