KREMLJ U KAMPANJI

‘Grade se baze u obliku potkove! Putin je dao blagoslov, Vučić se priprema za invaziju!‘

Ugledni britanski list iznosi uznemirujuće tvrdnje o ratu na Balkanu

Aleksandar Vučić

 Stephane Lemouton/Bestimage/Profimedia/Stephane Lemouton/bestimage/profimedia

Uhodani protokol na jednom od najturbulentnijih graničnih prijelaza u Europi posljednjih tjedana izgleda ovako: na naslonu za glavu policijskog Land Rovera vise automatske puške AK-47, pištolji su bačeni u prostor za noge, dok su pancirke, iz predostrožnosti, utrpane u prtljažnik.

- Ne miriši na dobro - izjavio je Venton Elshani, zamjenik šefa policije Sjevernog Kosova, za britanski The Telegraph, a njegovu opasku dodatno potkrepljuju i recentne naznake srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koje kosovskim Albancima neodoljivo mirišu na pripremu invazije.

Naime, premijer Kosova Albin Kurti u nedavnom je intervjuu za The Telegraph upozorio da Srbija oko granice gradi baze "u obliku potkove" kojima planira "obraniti Beograd i napasti Kosovo".

Elshanijev je kolega izgubio život u obračunu 2023. koji je regiju doveo nadomak novog rata. Od toga dana, njegov tim svakodnevno patrolira područjem na sjeveru, u kojem većinski žive kosovski Srbi, objašnjavajući kako im je "bitno Beogradu poslati poruku da responzivno štitimo svoje granice".

- Prolila se krv, a to je uvijek velik problem - tvrdi.

Kosovska je policija do sada identificirala 65 ilegalnih puteva. Većinu ih je blokirala betonskim gredama, a desetak ih stalno nadzire putem dronova.

Most Mitrovica nekada je bio goruća točka neformalne podjele na sjever i jug Kosova. Na prvi pogled djeluje kao da je sada situacija mirna.

Međutim, lokalno stanovništvo tvrdi da se napetost "osjeća u zraku". Štoviše, one Srbe koji sa sjevera pređu na jug sunarodnjaci nerijetko smatraju izdajnicima.

Automobilima još uvijek nije dopušten prelazak tog mosta. Dva vozila kosovske policije priječe im put, uz objašnjenje da je riječ o "mjerama opreza potrebnima za očuvanje stabilnosti u tom području".

Ionako uzavrele strasti među većinski albanskim i manjinski srpskim stanovništvom dodatno komplicira sve intenzivnija kampanja Kremlja čija je glavna zadaća poticati nemire na sjeveru Kosova. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić hvali se prisnim odnosima s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, zbog čega Kurti smatra da je i Kremlju u interesu da Srbija napadne Kosovo jer bi to odvratilo pozornost s njegovog rata u Ukrajini.

Reporteri Telegrapha su putujući sjeverom Kosova posvuda vidjeli grafit sa slovom "Z", koji simbolizira podršku ruskim snagama koje se trenutno bore na ukrajinskim bojištima.

- Sjever Kosova je bazen iz kojeg će Putin regrutirati buduće članove paramilitarnih postrojbi za operacije u Ukrajini i po Balkanu - tvrdi Kurti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:55