TOTALNI RAT

Gradić koji je postao ključna točka ofenzive: Rusi vade najjače oružje, stigli i ‘Terminatori‘

Predsjednik Zelenski isključio je mogućnost ustupka dijela teritorija u zamjenu za primirje
 Alexander Shcherbak/Tass/Profimedia/Alexander Shcherbak/Tass/Profimedia

Ruske snage su se usredotočile na napade na Sjeverodoneck, grad u oblasti Luhansk, za koji lokalne vlasti kažu da je "uništen". Guverner oblasti Luhansk Serhij Hajdaj izjavio je da je grad istodobno napadnut iz četiri smjera, ali da su odbijeni svi pokušaji neprijatelja da uđe u grad. Sjeverodoneck je posljednje uporište Ukrajinaca u toj oblasti.

Prema Hajdajevim riječima, u gradu funkcionira samo jedna bolnica s tri liječnika i zalihama za deset dana. Nakon propalog pokušaja ulaska u grad, ruske snage nastavile su paljbu po gradu i okolici, kaže Hajdaj. U dnevnom izvješću britanskog ministarstva obrane navodi se da je Sjeverodoneck taktički prioritet ruske vojske te da su na tu bojišnicu raspoređeni ruski tenkovi BMP-T, poznatiji kao Terminatori. Riječ je o najviše deset oklopnih vozila tog tipa pa je malo vjerojatno da će posebno utjecati na rezultat borbi, smatraju Britanci.

Ruske snage počele su napadati i susjednu oblast Doneck gdje su granatirale sela Virnopilia, Dibrivne i Dovhenke, a glavna meta im je grad Slovjansk. Riječ je o gradu ključnom za ruski plan o zauzimanju cijelog Donbasa, industrijske regije sastavljene od oblasti Luhansk i Doneck.

"Zvončići u gradu"

Ruske vlasti su u međuvremenu javile o uspješno izvedenim napadima u Donecku te oblasti Mikolajev na jugu zemlje. Oleksandr Senkevič, gradonačelnik Mikolajeva, rekao je da su u gradu eksplodirali "zvončići" te pozvao stanovnike da se drže pravila prema kojem između njih i ulice moraju biti dva zida. Napadi su zabilježeni i u Zaporižju.

Ukrajinski izvori jučer su javljali o miniranju cesta u oblasti Herson, kojemu je cilj spriječiti odlazak stanovništva iz tog grada na teritorij pod kontrolom ukrajinskih snaga. Tijekom noći čule su se detonacije na tom području. Vlasti u Kijevu objavile su popis mjesta gdje postoji velika opasnost od mina i zaostalih granata. Loše vijesti stigle su i iz Mariupolja, koji je sada cijeli pod kontrolom Rusa. Ukrajinski gradonačelnik toga grada poručio je da je higijensko stanje katastrofalno i da prijeti zdravstvena kriza zbog masovnih ukopa u plitke grobnice diljem grada u kojem je kanalizacijski sustav razrušen.

Suđenje Azovu

Rusija u međuvremenu tvrdi da je zarobila gotovo 2500 ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstal. Ukrajina je sve zabrinutija za njihovu sudbinu. Moskva je objavila snimku na kojoj ruske snage zarobljavaju Serhija Volinu, zapovjednika 36. specijalne marinačke brigade ukrajinske mornarice. Riječ je o jednoj od ključnih jedinica u obrani Azovstala. Spominje se da će im se suditi, ali poznati član ruskog parlamenta Leonid Slucki rekao je da Moskva razmatra mogućnost da ih zamijeni za Viktora Medvedčuka, biznismena, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, kojega je zarobila ukrajinska vojska. Suočen je s kaznenim progonom u Ukrajini.

Na diplomatskoj bojišnici stvari se nisu pretjerano promijenile. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da je situacija izrazito teška na istoku zemlje te je objavio da ukrajinska vojska čeka novu vojnu pomoć sa Zapada. Njegov savjetnik Mihailo Podoljak objavio je da ne namjeravaju objaviti prekid vatre, a bilo koji dogovor o primirju neće, rekao je, uključivati ukrajinske teritorijalne koncesije Rusiji. Međutim, teško da bi Rusija pristala vratiti teritorije koje drži još od 2014. godine. "Pristati na prekid vatre omogućilo bi Rusiji da se pregrupira za nove ofenzive i bilo bi kontraproduktivno", rekao je Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog.

Glad u svijetu

Ukrajinski predsjednik Zelenski govorio je i o krizi s hranom. "Nakon energetske, imat ćemo i prehrambenu krizu. Nužno je pomoći Ukrajini da odblokira svoje luke", rekao je tražeći novu vojnu pomoć kojom bi se riješio problem zaliha koje čekaju u ukrajinskim silosima.

Na probleme s logistikom se žalio i ruski ministar prometa koji je rekao da su zapadne sankcije u potpunosti blokirale ruske izvozne linije. "Morat ćemo tražiti nove logističke koridore. Odsad ćemo više ovisiti o transportnom koridoru sjever-jug, koji je spaja s Azijom putem Indije", rekao je Vitalij Saveljev medijima.

Bude li stjeran u kut, Putin bi mogao posegnuti za nuklearnim oružjem

Ako bude stjeran u kut i zabludu, Putin bi mogao upotrijebiti nuklearno oružje, smatra američki senator Mitt Romney. U članku za New York Times, Romney predlaže moguće strategije za najgori scenarij rata u Ukrajini. U slučaju da ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristi nuklearno oružje, republikanski senator predlaže da se NATO angažira u Ukrajini i uništi rusku vojsku.

Također, smatra da bi se u tom slučaju SAD trebao suočiti i s ostalim državama koje prijateljuju s Rusijom. "Ruska upotreba nuklearnog oružja nedvojbeno bi bila redefinirajući geopolitički događaj. Svaka nacija koja je odlučila zadržati veze s Rusijom nakon takvog zločina i sama bi postala globalni parija", piše Romney. Senator je također ohrabrio SAD da nastavi podržavati ukrajinske ratne napore protiv Rusije.

Ako SAD prestane slati oružje i Moskva uspije izvršiti pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Putin bi mogao nastaviti "napadati i pokoravati" druge nacije, smatra Romney. Senator iz Utaha nije prvi koji vjeruje da bi Putin mogao iskoristiti nuklearno oružje. U travnju je direktor CIA-e William Burns rekao da bi Putinov "očaj" mogao rezultirati upotrebom "taktičkog nuklearnog oružja ili nuklearnog oružja niskog učinka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:14