ANNE HIDALGO

Gradonačelnica Pariza kandidirat će se za predsjednicu Francuske, izgledi joj zasad nisu veliki

Macron i Marine Le Pen, liderica krajnje desnice, po anketama mogu računati na između 20 i 24 posto glasova u prvom krugu, Hidalgo na 8
Anne Hidalgo
 Thomas Samson/AFP

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo najavila je u subotu da će se natjecati da stekne status kandiata socijalista na predsjedničkim izborima 2022., iako ankete pokazuju da ima male izglede za ozbiljan rezultat, osim ako uspije ujediniti fragmentiranu ljevicu.

Hidalgo, koja je postala 2014. prva žena na čelu francuske prijestolnice, jedna je od nekolicine lijevih političara relativno neoštećenih prekrajanjem političkog pejzaža zemlje uslijed pojave predsjednika Emmanuela Macrona 2017.

Po anketama, za Hidalgo bi glasalo 8 posto birača u prvom krugu izbora koji će se održati u travnju 2022.

Macron i Marine Le Pen, liderica krajnje desnice, po anketama mogu računati na između 20 i 24 posto glasova u prvom krugu.

"Kako bih unijela nadu u naše živote, svjesna ozbiljnosti vremena, odlučila sam biti kandidat za predsjednicu Francuske", rekla je 62-godišnjakinja prilikom objave kandidature u normandijskom gradu Rouenu.

Hidalgo je obećala zeleniju ekonomiju, reindustrijalizaciju starih središta proizvodnje, bolje obrazovanje, ali još nije konkretizirala svoju agendu.

Kao gradonačelnica Pariza, Hidalgo, rođena u Španjolskoj, dobila je pohvale jer je prometom zagušene obale Seine pretvorila u šetališta, ograničila vozila s dizelskim motorom i otvarala nove biciklističke staze tijekom pandemije.

Zasluge su joj porasle i zato što je Pariz odabran za domaćina idućih Olimpijskih igara, no ta političarka je relativno nepoznata izvan Pariza i okolice.

Socijalistička stranka pokušavala se u međuvremenu obnoviti, nakon što je Macron, bivši bankar s malo političkog iskustva, pobijedio na izborima i jako oštetio etablirane stranke.

Članovi Socijalističke stranke odlučit će o svom kandidatu na izborima, a jedini protukandidat Hidalgo za sada je bivši ministar poljoprivrede Stephane Le Foll.

Ljevica je pak duboko podijeljena. Ranije ovoga mjeseca bivši ministar gospodarstva Arnaud Montebourg najavio je da će biti neovisni kandidat, a Zeleni, koji su postigli dobar rezultat na općinskim izborima, obznanit će svog kandidata u idućim tjednima.

S krajnje ljevice već postoje dva kandidata.

Ankete pokazuju da Macron i Le Pen najvjerojatnije ulaze u drugi krug izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:19