TENZIJE U BIH

Gradonačelnica Sarajeva tvrdi da joj izraelski poduzetnik prijeti, on joj uzvratio: ‘Raspiruje anisemitizam‘

Benjamina Karić tvrdi da stalno prima fotografije ubijene i otete židovske djece te da se zato obratila ogranima reda

Benjamina Karić

 Antonio Balic/Cropix

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podnijela je prijavu protiv vlasnika mostarske kompanije MT Abraham, Amira Grossa Kabirija, zbog navodnih prijetnji koje joj javno upućuje, nakon čega je uslijedio odgovor izraelskog gospodarstvenika da je ona antisemitist i da opravdava zločine Hamasa.

Duže vremena traje sukob na društvenim mrežama između izraelskog gospodarstvenika koji je u najmu pogona mostarskog Aluminija, koji zamjera gradonačelnici Sarajeva što nije održana proslava nacionalnoga dana Države Izrael u Sarajevu te da tamošnja vijećnica nije osvijetljena zastavom ove države.

Nedavno je otkazano i održavanje koncerta u Sarajevu povodom Kristalne noći, što se smatra početkom holokausta nacističke Njemačke nad Židovima, zbog procjene da je taj skup rizično održati.

Od početka terorističkog napada Hamasa i vojne operacije koju provodi Izrael u Pojasu Gaze, Kabiri stalno poziva gradonačelnicu Sarajeva da se ogradi od terorističkog napada Hamasa. Gradonačelnica Karić je zbog javnih prozivki te navodno svakodnevnog slanja fotografija ubijene i otete židovske djece uputila prijavu Federalnoj upravi policije protiv Kabirija.

"Napadi su postali brutalniji u trenutku kada sam javno osudila ubijanje nedužnih civila u Palestini, ali i ubijanje nedužnih civila u Izraelu", napisala na društvenoj mreži X gradonačelnica Sarajeva.

Takve poruke, fotografije i video zapise s brutalnim sadržajem gradonačelnica Sarajeva je doživjela kao prijetnju po osobnu i sigurnost njezine obitelji. Tvrdi da joj je Kabiri poručio da će joj "povijest suditi vrlo brzo" te da se njezini stavovi "neće oprostiti". "Nakon sve učestalijih poruka Kabirija osjećala sam se ugroženo, uplašeno, najviše za moje trogodišnje dijete, te sam podnijela prijavu", napisala je Karić.

Na tu je objavu sarajevske gradonačelnice izraelski gospodarstvenik na svom profilu dodatno je poručio kako se ona svrstala na stranu Hamasa, optuživši Karić da je tijekom prosvjeda u Sarajevu raspirivala antisemitizam i relativizirala ubojstva.

Na jednome od propalestinskih skupova u Sarajevu sarajevska gradonačelnica je rekla kako je "licemjerno samo osuditi napad Hamasa, a ne osuditi sve što je učinjeno Palestini prije i poslije svega".

Gradonačelnica Sarajeva je prikupila na veliki broj potpora, dok su njemu upućeni komentari sadržavali niz vulgarnih sadržaja i prijetećih poruka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 12:29