‘UVREDA ZA MESARE‘

Gradonačelnik Lyona sa školskih jelovnika maknuo meso, a njegovo opravdanje je prilično bizarno

Gradonačelnik je rekao da će mjera pomoći u održavanju socijalnog distanciranja tijekom ručka
Ilustracija, obrok u školi
 Jon Parker Lee/Alamy/Alamy/Profimedia

Gradonačelnik Lyona našao se u centru velike debate u Francuskoj nakon što je sa školskog jelovnika uklonio meso.

Francuska vlada kritizirala je gradonačelnika Gregoryja Douceta iz stranke Zelenih nakon što je donio odluku da se tijekom školskog ručka više neće posluživati jela s mesom. Doucet je mjeru branio poručivši da će jelovnici imati proizvode od riba i jaja te da će biti uravnoteženi za svu djecu. Gradonačelnik je također rekao da će mjera pomoći u održavanju socijalnog distanciranja tijekom ručka.

Ministar poljoprivrede Julien Denormandie optužio je Douceta je ‘’stavlja ideologiju na tanjure naše djece’’. Na Twitteru je napisao: ‘’Dajemo im samo ono što im treba da bi se razvijala. Meso je dio toga’’.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je taj potez ‘’neprihvatljiva uvreda’’ za francuske poljoprivrednike i mesare.

‘’Vidimo da moralizirajuća i elitistička politika Zelenih isključuje niže klase. Mnoga djeca često jedu meso samo u školskoj kuhinji’’, dodao je.

Douce je odgovorio na kritike na Twitteru i rekao da je mjera poduzeta ‘’isključivo’’ zbog pandemije. Rekao je da ideja za jelovnik bez mesa bila da se osigura nesmetana usluga u vrijeme ručka dok su na snazi mjere socijalnog distanciranja.

Dodao je da je Gerard Collomb, njegov prethodnik iz desne stranke Emmanuela Macrona Republika u pokretu, poduzeo ‘’potpuno istu mjeru’’ tijekom prvog vala zaraze prošle godine.

Lyon je poznat po svojoj mesno orijentiranoj kuhinji i uglavnom se smatra francuskom kulinarskom prijestolnicom. Međutim, trend veganske i vegetarijanske prehrane je u porastu u Francuskoj.

Zakon usvojen 2018. godine obvezno je da škole imaju jedan vegetarijanski dan, a veganski restoran ONA postao je prvi te vrste u Francuskoj koji je početkom ove godine dobio Michelinovu zvijezdu.

Doucet je ranije izazvao kontroverze nakon što je rekao da Tour de France ‘’zagađuje’’ te nije dobrodošao u Lyon sve dok ne postane ‘’ekološki odgovoran’’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:02