'VELIKI ZID NEW ORLEANSA'

Gradonačelnik New Orleansa pred Isaacom zatvorio veliku branu: 'Katrina nam se neće ponoviti!'

New Orleans je zbog svoje lokacije i konkavnog oblika posebno podložan tropskim olujama
 AP

Uragan Isaac stigao je do obale jugoistočne Louisiane i kreće se prema New Orleansu, kojeg će udariti točno sedam godina nakon kobne Katrine .

Obalna područja Louisiane našla su se pod silovitim udarima vjetra brzine 130 km/h. Isaac pred sobom čupa drveće iz korijena i potpuno je uništio dijelove cesta na kojima su u tijeku bili radovi. Nizinski dijelovi Louisiane i Mississippija ostali su bez struje, čime je pogođeno 200,000 domova i tvrtki.

Predsjednik Barack Obama upozorio je stanovništvo da slijedi upute lokalnih vlasti i da se "ne igra sa sudbinom". Ipak, naredbe o evakuaciji još uvijek nisu izdane, već je građanima preporučeno osigurati svoje kuće i opskrbiti se potrebnim zalihama. No tisuće ljudi svejedno je napustilo domove.

Jutros u 5 sati po hrvatskom vremenu središte uragana nalazilo se 105 kilometara južno od New Orleansa, a Isaac se tada kretao brzinom od 13 km/h.

S obzirom da je Obama proglasio izvanredno stanje u Louisiani i Mississippiju, lokalne vlasti tih dviju saveznih država na raspolaganje će dobiti novac iz federalnih izvora.

Gradonačelnik New Orleansa Mitch Landrieu u utorak je objavio da se grad "sad i službeno uključio u borbu" protiv Isaaca. Objavio je da je zračna luka već zatvorena, no da neće služiti kao sklonište. U utorak ujutro zatvoren je i 'Veliki zid New Orleansa', kako Landrieu naziva 8 metara visoku branu koja bi trebala zaštititi dijelove grada koji su pretrpjeli najveće poplave 2005. Nakon Katrine, na tu branu i druge sustave zaštite utrošene su milijarde dolara.

- Katrina nam se neće ponoviti, izjavio je Landrieu, no dodao je i da će vjerojatno ipak biti nekih dijelova grada koji će biti poplavljeni.

New Orleans je zbog svoje lokacije i konkavnog oblika posebno podložan tropskim olujama. Sam centar grada nalazi se najniže ispod razine mora.

Isaac je do sada ubio najmanje 24 osobe na Haitiju i u Dominikanskoj Republici, dok je na Karibima je uzrokovao katastrofalne poplave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:59