SVE VEĆA PRIJETNJA

Granatiranjem uništena elektroenergetska infrastruktura grada u kojem živi osoblje nuklerarke Zaporižja

Električni vodovi izvan elektrane, vitalna linija obrane od potencijalnog topljenja jezgre reaktora, već su prekinuti

Ruski vojnik ispred nuklearne elektrane Zaporižje

 Andrey Borodulin/Afp/Profimedia/Andrey Borodulin/Afp/Profimedia

Granatiranje je uništilo elektroenergetsku infrastrukturu u ukrajinskom gradu Enerhodaru u kojem živi osoblje ruske nuklearne elektrane Zaporižja, što predstavlja sve veću prijetnju elektrani, priopćila je u petak UN-ova organizacija za nuklearni nadzor.

Električni vodovi izvan elektrane, vitalna linija obrane od potencijalnog topljenja jezgre reaktora, već su prekinuti, a granatiranje u Enerhodaru uzrokovalo je trajni nestanak struje.

To je potaknulo Ukrajinu da kaže da će možda morati zatvoriti posljednji operativni reaktor koji opskrbljuje Zaporižju energijom, uključujući rashladne sustave za nuklearno gorivo elektrane.

"Ovo je neodrživa situacija i postaje sve nesigurnija. Enerhodar je pao u mrak. Elektrana nema struju izvana. I vidjeli smo da je nakon popravka infrastrukture ponovno oštećena", rekao je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi u izjavi.

Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za granatiranje u blizini Zaporižje u južnoj Ukrajini i unutar područja najveće europske nuklearne elektrane koja ima šest reaktora.

"Ovo je potpuno neprihvatljivo. To ne može izdržati", rekao je Grossi.

"Stoga hitno pozivam na trenutni prekid granatiranja u cijelom području. Samo će to omogućiti sigurnost operativnog osoblja i trajnu obnovu napajanja Enerhodara i elektrane".

Grossi je ovaj tjedan pozvao na stvaranje "zone nuklearne sigurnosti i sigurnosne zaštite" oko Zaporižje, ponovivši svoj poziv u petak.

Operater Zaporižje nije uvjeren da se napajanje strujom izvana može obnoviti i to ga tjera da razmotri gašenje posljednjeg reaktora koji radi, rekao je Grossi.

"Cijela elektrana tada bi se u potpunosti oslanjala na dizelske generatore za hitne slučajeve za osiguravanje vitalne nuklearne sigurnosti i sigurnosnih funkcija.

Kao posljedica toga, operater ne bi mogao ponovno pokrenuti reaktore osim ako se napajanje izvana pouzdano ponovno ne uspostavi", dodao je

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:31