OPASNI SUSJEDI

GRANICA STRAHA Gladni Sjevernokorejci prelaze smrznutu rijeku kako bi ubili i opljačkali Kineze

A North Korean soldier (C) looks through binoculars towards the South side at the truce village of Panmunjom in the Demilitarized zone (DMZ) dividing the two Koreas on April 13, 2013. The Korean peninsula has been engulfed by escalating military tensions and dire threats of nuclear war ever since North Korea conducted a rocket test last December and a nuclear test in February. REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES NO INTERNET RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE AFP PHOTO/YONHAP
 AFP

PEKING - Niz zločina koje su počinili građani Sjeverne Koreje na teritoriju Kine natjerao je neke žitelje sela uz sjevernokorejsku granicu da napuste svoje domove.

Porast nasilja u pograničnom pojasu ocrtava sve veći očaj među sjevernokorejskim vojnicima nakon što je Kim Jong Un preuzeo vlast u Pyongyagu.

Vojnici u kineskim selima, uzduž 1.400 kilometara zajedničke granica, traže hranu i novac kako bi preživjeli zimu, piše Bloomberg .

'Mito je bio glavni izbor prihoda za sjevernokorejske vojnike u pograničnom pojasu, ali Kim Jong Un je nakon dolaska na vlast pooštrio kontrolu te vojnici više ne mogu ubirati mito prilikom prelaska granica', kaže profesor Kang Dong Wan sa Sveučilišta Dong-a u Busanu.

Kina je uručila službeni prigovor Pyongyangu zbog nedavnog ubojstva četiri osobe u jednom pograničnom selu što je dovelo do pogoršanja ionako sve lošijih diplomatskih odnosa.

U spomenutom incidentu, u prosincu, sjevernokorejski vojnik ubio je četvero stanovnika Nanpinga – kineskog sela koje se nalazi tik uz sjevernokorejsku vojnu bazu s druge strane granice.

Zadnjih je godina ubijeno 20-ak žitelja Nanpinga što je mnoge seljane primoralo na bijeg u sigurniju unutrašnjost.

Tijekom zime pogranična rijeka Tumen se ledi što omogućava sjevernokorejskim vojnicima da pređu na kinesku stranu gdje traže hranu.

'Bodljikava žica koja razdvaja Kinu i Sjevernu Koreju nimalo ne pomaže, a rijeka je na nekim mjestima toliko plitka da se može pregaziti samo u čizmama', kaže Kang.

Glad nije novost u Sjevernoj Koreji gdje je u devedesetim godinama prošlog stoljeća više od milijun stanovnika umrlo zbog nestašica hrane, procjenjuju južnokorejski izvori. Vladajuća elita ne osjeća nestašicu, ali u zabačenim, pograničnim krajevima situacija je kritična.

'Vojnici u rubnim područjima Sjeverne Koreje dobivaju malo hrane', objašnjava Kwion. 'Bit će još gore. Procjenjuje se kako 2 milijuna Sjevernih Korejaca još uvijek nema dovoljno hrane, iako su godine umiranja od gladi iza njih.'

U jednom od napada, prošlog je rujna sjevernokorejski civil na smrt zatukao tri člana kineske obitelji i ukrao 500 yuana (500 kuna), kaže Yong Weiliang iz Nanpinga.

Među ubijenima bio je i njegov šogor, a seoske vlasti isplatile su mu 3.000 yuana u ime kompenzacije dok je ubojica uhvaćen na granici, prilikom pokušaja povratka u Sjevernu Koreju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:07