BLOKIRAN VEĆ 7 DANA

GRANIČNA POLICIJA BiH POZIVA VLASTI NA DJELOVANJE Nitko ne nudi rješenje za migrante na graničnom prijelazu Maljevac, čeka se odluka vlasti

Migranti na graničnom prijelazu Maljevac
 Robert Fajt / CROPIX

Uprava Granične policije Bosne i Hercegovine pozvala je u ponedjeljak tijela vlasti te zemlje i druge policijske agencije da poduzmu mjere koje im stoje na raspolaganju i stvore uvjete za otvaranje graničnog projelaza Maljevac, koji je blokiran već sedam dana nakon što je skupina ilegalnih migranata tim pravcem pokušala ući u Hrvatsku.

Nakon što su se pobunili gospodarstvenici i stanovnici s područja Velike Kladuše, koji najviše trpe zbog zatvaranja prijelaza Maljevac, iz Granične policije BiH su podsjetili kako je stanje na samom prijelazu pod nadzorom, no problem je u tome što u njegovoj blizini i dalje boravi oko 200 ilegalnih migranata, a to je razlog zbog kojega Hrvatska ne dopušta otvaranje prijelaza za putnike i robu.

U priopćenju dostavljenom medijima iz Granične policije su naveli kako su oni učinili sve što je njihova zakonska obveza te drže kako je sada na drugim policijskim agencijama i tijelima civilne vlasti da riješe problem izmještanja migranata, koji su kod prijelaza napravili improvizirani kamp i ne žele ga napustiti dok im se ne omogući ulazak u Hrvatsku ili ne ponudi smještaj unutar BiH u objektima koji će biti uvjetni za zimski boravak.

Migranti se ne žele vratiti na područje Velike Kladuše, gdje su ranije boravili u kampu koji je, prema svjedočenjima očevidaca, zapravo "blatna livada" na kojoj su nagurani šatori.

Taj bi problem sada trebali rješavati entitetsko i županijsko ministarstavo unutarnjih poslova, u čemu Granična policija BiH može samo pomagati, no nema nikakvih naznaka planira li se uopće nešto poduzeti.

"U nekoliko navrata smo ih kontaktirali u cilju izmještanja migranata s navedene lokacije i ponudili asistenciju i podršku sukladno našim mogućnostima. Za razliku od kolega iz Hrvatske, čija Uprava za granicu raspolaže sa 6500 službenika, dok ih u Graničnoj policiji BiH ima manje od 2000, i koja u svakom momentu na raspolaganju ima posebne postrojbe hrvatskog MUP-a koje su nadležne za javni red i mir, pripadnici Granične policije BiH nisu imali adekvatnu potporu kolega iz BiH ni u situaciji u kojoj je 250 migranata 24. listopada pokušalo nasilno prijeći na područje Hrvatske", stoji u priopćenju. Također se ističe kako ni posebni operativni stožer na državnoj razini, zadužen za praćenje migrantske krize o stanju na Maljevcu do danas nije donio nikakve odluke.

I iz sjedišta Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u ponedjeljak su izrazili zabrinutost zbog stanja kod prijelaza Maljevac. Naveli su kako su i njihovi mobilni timovi migrante pokušavali uvjeriti da se maknu s tog područja, no bez uspjeha.

Pojasnili su kako IOM trenutačno surađuje s različitim tijelima vlasti u BiH radi pronalaženja prikladnog smještaja za ove migrante.

"Već smo ih obavijestili o identificiranim rješenjima za smještaj. Odluku gdje će biti smješteni ovi migranti trebaju donijeti nadležna tijela vlasti, a ona će odlučiti kada i kako će prebaciti migrante sa graničnog prijelaza", stoji u izjavi iz IOM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 06:11