PREDSJEDNIK SDP-a

Grbin o izborima u BiH: ‘Mandat su dobili da stvari rješavaju, a ne kompliciraju‘

Dodao je da Hrvatska mora imati razumijevanja za probleme BiH koji nisu bitno različiti od onih kod nas, samo su nešto veći

Peđa Grbin

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin naglasio je u ponedjeljak, komentirajući izbore u BiH, važnost odluke povjerenika za BiH, te izrazio nadu kako će to biti pouka svima koji su dobili povjerenje građana da su mandat dobili za rješavanje problema, a ne dodatno kompliciranje.

Grbin je na konferenciji za novinare tijekom posjete tradicionalnoj kastavskoj manifestaciji "Bela nedeja" ocijenio kako je sada za BiH najvažnija odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta, kazavši kako je on taktički odabrao trenutak u kojem će izaći u javnost.

Schmidt je u nedjelju nenajavljeno izmijenio izborni zakon u dijelu koji se odnosi na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka, što ide u korist Hrvata.

„Posebno je zanimljivo bilo slušati predstavnike određenih nacionalističkih političkih stranaka koje danas tu odluku pozdravljaju. Pitam se, ako danas tu odluku pozdravljate, gdje ste bili do sada, zašto niste bili u stanju sami donijeti takve odluke, zašto ste čekali da se nametnu? Zato jer niste imali hrabrosti ili zato što vam budućnost i blagodat ljudi koji u BiH žive nisu na prvom mjestu“, rekao je.

Grbin smatra kako je "tužno da se ovakve odluke bilo kojoj državi moraju nametati, ali se nada kako će to biti pouka svima koji su jučer dobili povjerenje građana BiH da su dobili mandat da probleme rješavaju, a ne ih dodatno kompliciraju“.

Političari koji su dobili povjerenje građana BiH sada moraju nešto napraviti jer se izborni zakon i problemi koji postoje zbog njegova nefunkcioniranja koriste kao izlika da se u BiH ne suoče sa stvarnim stanjem, nedostatkom posla i radnih mjesta, niskim plaćama i korupcijom.

Neka vladajući objasne kako da se po zimi manje troši struja

Grbin dodaje da Hrvatska mora imati razumijevanja za probleme BiH koji nisu bitno različiti od onih kod nas, samo su nešto veći.

Na pitanje o cijenama energenata, Grbin je podsjetio kako su govorili da Vlada mora imati aktivniju ulogu u rješavanju energetske i inflacijske situacije, a SDP je nekoliko puta izlazio s prijedlozima za rješavanje tog problema i pomoći građanima.

"Treba se pozabaviti pitanjem plina, ali je drugo pitanje struje jer plin nije doveden do svih kuća", kaže Grbin, zato je SDP prije nekoliko dana predložio da se privremeno, za trajanje energetske krize, smanji PDV na struju.

No, vladajući to, uz nemušto obrazloženje, nisu prihvatili, nego poručuju da se manje troši.

„Neka objasne kada dođe zima i temperatura padne ispod nule, ako kuća nema plin nego struju, kako će smanjiti potrošnju, a da se ne smrznu“, pita Grbin i ističe da sada treba napraviti sve što će građanima osigurati da se ne smrznu u svojim domovima.

„To je samo jedan od primjera što je Vlada mogla napraviti, a ne želi jer joj je važnije da se proračun dobro puni, nego da se pomogne građanima koji imaju problema s elementarnim stvarima, kao što je topli dom,“ poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:40