DEVALVACIJA

Grci i Bugari navalili u Tursku: Zbog valutnog sloma na tržnicama prolaze za "bagatelu"

Turska se mjesecima bori s visokom inflacijom i devalvacijom valute

Bugari i Grci u shopping u Tursku stižu i organiziranim prijevozom

 Ozan Kose/Afp/Profimedia

Najzapadnija turska regija Edire bilježi velik porast posjetitelja iz Bugarske i Grčke, no ne iz turističkih razloga. Nakon nekoliko uzastopnih mjeseci visoke inflacije turska je valuta lira jako izgubila na vrijednosti, u odnosu na američki dolar, pa stranci s jakim valutama poput eura na ondašnjim tržnicama za malo malo novca napune prtljažnike.

Preko granice su počeli putovati i organiziranim prijevozom autobusima, a prodavači im nude svoje proizvode čak i na parkirališnim mjestima.

Turistička vodička iz Rusije, Daniela Mircheva kazala je da joj je jako žao Turaka. "Ova je situacija dobra za nas, ali jako, jako loša za građane Turske. I sami smo imali ovakvu situaciju prije 10, 11, 12 godina. Bilo nam je vrlo teško", prisjetila se Daniela ispred jednog od autobusa.

Turska je inflacija u studenom dostigla stopu od 21.31 posto, a rastu se ne nazire kraj.

Predsjednik Tayyip Erdogan produbio je problem inzistiranjem na niskim kamatnim stopama, s ciljem ostvarivanja financijske neovisnosti. Pravda se kako je i u vrijeme dolaska na vlast izborio smanjenje inflacije, pa će isto postići i ovoga puta.

U međuvremenu je turska lira izgubila 55 posto svoje vrijednosti, od čega čak 37 posto u posljednjih trideset dana.

Stručnjaci strahuju kako će se inflacija nastaviti i u sljedećoj godini te dostići i trideset posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:07