TERORIST U OPATOVCU

GRCI OBJAVILI FOTOGRAFIJU PARIŠKOG BOMBAŠA KOJI JE PROŠAO KROZ HRVATSKU 'Jednostavno nije bilo razloga da ga zadržimo'

 SIPA/CROPIX

NOVO 14:59 - Grčko ministarstvo za migracije objavilo je fotografiju Sirijca Ahmeda Al Muhameda (25), jednog od osumnjičenih za napad u Parizu, koja je nastala početkom kolovoza kada se registrirao kao izbjeglica u toj zemlji.

Grčki ministar Ioannis Mouzalas kazao je kako je Al Muhamed u Europu došao brodom prošlog mjeseca i to na grčki otok Leros 3. listopada sa sirijskom putovnicom. Tada je registriran i uzeli su mu otiske prstiju koji se poklapaju s jednim od tri bombaša koji su se raznijeli prilikom utakmice Njemačka-Francuska ispred stadiona u Parizu.

Srpsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je kako je bombaš samoubojica registriran u Preševu nakon što je prešao makedonsku granicu 7. listopada.

Iz hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova kazali su pak kako je muškarac registriran dan kasnije u Opatovcu, te da je nakon toga prešao u Mađarsku.

- NIje imao policijski dosje u vrijeme registracije i nismo imali razloga da ga zadržimo - kazali su.

------------------------------------

10:56 - Francuski istražitelji identificirali su do ponedjeljka prije podne petoricu od sedmorice napadača na Pariz, objavio je pariški državni tužitelj.

Prvi je identificiran Omar Ismail Mostefai (29) iz jednog pariškog predgrađa, koji je ubijen u policijskom spašavanju talaca u dvorani Bataclan.

Bataclan su napali i Brahim Abdelsalam (31) i Samy Amimour (28). Ovaj potonji je iz pariškog predgrađa Darcyja i bio je otprije poznat antiterorističkoj policiji. Na tjeralici je bio od 2013. godine. Obojica navedenih ubijeni su u dvorani.

Ahmed Al Muhamed, koji je po otiscima prstiju identificiran kao čovjek koji je prošao kroz Grčku, Preševo i Opatovac, i koji je po podacima iz putovnice rođen 1990. u sirijskom Idlibu, raznio se ispred stadiona Stade de France. Pariški tužitelj Francois Molins rekao je da se autentičnost njegove putovnice još mora provjeriti.

Peti poznati napadač je dvadesetogodišnji Bilal Hadfi koji se također raznio pred stadionom.

Još dvojica terorista koji su poginuli u napadima nisu identificirani.

Policija intenzivno traga za osmim teroristom, Salahom Abdelsalamom (26) koji se smatra naoružanim i opasnim.

Francuska policija: Osmi terorist mogao bi otputovati u Španjolsku

Francuska policija obavijestila je španjolske vlasti da 26-godišnji Salah Abdeslam, osumnjičen za sudjelovanje u napadima u Parizu u kojima je u petak navečer ubijeno 129 osoba, možda ima namjeru pobjeći u susjednu Španjolsku.

Abdeslam, koji je prema navodima francuske policije osma osoba uključena u napade, rođen je u Bruxellesu i ima francusko državljanstvo. On je, prema navodima novinske agencije AP, nakon napada u Parizu automobilom prešao u Belgiju u subotu rano ujutro no unatoč pojačanoj kontroli na granici nije zadržan jer njegovo ime nije zabilježeno na popisu radikalnih islamista. Po pisanju Le Monda francuska policija je čak zaustavila njegovo vozilo u kojem su bile još dvije osobe, ali ih je pustila.

Istraga se, međutim, u posljednjim satima okrenula prema Španjolskoj. Granična francuska policija poslala je španjolskim sigurnosnim službama dopis u kojem stoji da bi Abdeslam "mogao imati namjeru ulaska u Španjolsku".

Španjolska policija kaže da nema indicija da se on već nalazi u Španjolskoj ili da je preko nje otišao u neku drugu zemlju.

U Parizu je poginulo sedam napadača među kojima i Ibrahim Abdeslam, brat traženog Salaha.

Španjolska je pojačala nadzor na granici, aerodromima i kolodvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:00