MOĆNI BORBENI AVIONI

Grci se zapalili za francuske Rafale koje kupuje i Hrvatska, naručili još 6 komada: ‘Izvrsna novost!‘

Grčki premijer Kiriakos Micotakis nagovijestio je u subotu da njegova zemlja kani povećati narudžbu na 24 borbena zrakoplova
Dassault Rafale u letu
 Prezat Denis/avenir Pictures/abaca/Abaca Press/Profimedia

Francuska ministrica obrane Florence Parly pozdravila je u nedjelju namjeru Grčke koja će kupiti dodatnih šest borbenih zrakoplova Rafale, pošto je početkom godine dobila prvu narudžbu za 18 francuskih borbenih zrakoplova.

"Izvrsna novost: Grčka je upravo iznijela nakanu o kupnji dodatnih šest Rafalea. Idemo zajedno naprijed u izgradnji istinske europske autonomije", tvitala je ministrica.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis nagovijestio je u subotu da njegova zemlja kani povećati narudžbu na 24 borbena zrakoplova.

"Najavio sam kupnju 18 Rafalea, no uskoro će ih biti 24", rekao je na međunarodnom sajmu automobila u Solunu. "Prvi od njih će poletjeti grčkim nebom prije kraja godine", dodao je.

Grčka je u siječnju zaključila ugovor o kupnji svojih prvih 18 Rafalea da bi ojačala vlastitu obranu i partnerstvo s Parizom usred povećanih tenzija sa susjednom Turskom.

Ovim ugovorom, vrijednim oko 2,5 milijarde eura, obuhvaćeno je 12 rabljenih i šest novih zrakoplova.

Za Francusku ovaj ugovor predstavlja prvu prodaju Rafalea u Europi, prema kojoj Pariz nastoji usmjeriti izvoz oružja i potaknuti međusobnu suradnju.

Proizvođač zrakoplova Dassault Aviation svoj prvi Rafale Grčkoj je isporučio u srpnju. Riječ je o rabljenom zrakoplovu koji je pripadao francuskim zračnim snagama.

Za zrakoplove Rafale odlučila se i Hrvatska. Vlada RH donijela je krajem svibnja odluku o kupnji 12 rabljenih Rafalea, deset jednosjeda i dva dvosjeda. "Izabrani višenamjenski borbeni avion najnovije je generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu", kazao je tada premijer Andrej Plenković te zahvalio SAD-u, Izraelu i Švedskoj na njihovu trudu i kvalitetnim ponudama.

Katar, Egipat i Indija su preostali međunarodni kupci francuskih borbenih zrakoplova Rafalea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:06