TURIZAM U PANDEMIJI

Grci su se kockali, kako su prošli? Korona bukti, a novca nema: ‘Prijeti nam strašna kriza‘

Hoteli se jedva pune za 15 posto, pad zračnog prometa je i do 90 posto. Zemlji prijeti još veća recesija od 2011. godine.
 Louisa Gouliamaki/AFP

Grčka je kao turistička destinacija preuzela rizik otvaranja zemlje nakon što je epidemija koronavirusa stavljena pod kontrolu u lipnju. Jasno je i zašto - turizam čini više od petine BDP-a zemlje i zapošljava više od četvrtine radne snage. No, s dolaskom stranih putnika izbila su nova žarišta zaraze, a Grčka se pritom i nije značajnije osladila inozemnim eurima.

Grčka trenutno ima 194 smrtnih slučajeva povezano s koronavirusom. U prva dva tjedna srpnja prijavljeno je preko 530 novih slučajeva zaraze, što je više od ukupnog broja slučajeva prijavljenih u lipnju i gotovo dvostruko više od broja iz svibnja.

Prošlog tjedna reagirala je i grčka vlada. Pooštrili su i uveli nova ograničenja zbog upozorenja epidemiologa o raširenosti infekcije koji se pretvorio u drugi val zaraze - uzrokovan, kako kažu, dolaskom posjetitelja iz stranih zemalja.

Grčki ministar zdravstva Vassilis Kikilias je izjavio da su i znanstvenici i stručnjaci očekivali da će s otvaranjem granica doći do ''djelomičnog porasta broja slučajeva''. Ali smatra da ''ekonomija i turizam moraju opstati”.

Grčka vlada je još 15. lipnja započela s otvaranjem zemlje i privlačenjem stranih turistima zbog loših izgleda predstojeće turističke sezone o kojoj ovisi gospodarstvo zemlje.

Štoviše, mnogi radnici u turizmu smatraju da je pitanje otvaranja zemlje bilo pitanje odabira između koronavirusa ili gladi.

- Nažalost moramo tako postupati jer se čini da će opasnost od koronavirusa biti manja od opasnosti od njegovih učinaka na gospodarstvo. Morat ćemo odabrati koronavirus ili glad – rekao je Savvas Pagonakis, vlasnik hotela na otoku Rodos.

image
Pregledi temperature prije ulaska na brod
Louisa Gouliamaki/AFP

Ali gospodarski poticaj do sad nije urodio plodom. Neki hotelijeri su započeli s rezervacijama 30 posto kapaciteta, a sada su one upola manje. Hoteli na kopnu su, prema navodima lokalnih hotelijera, popunili samo četvrtinu kapaciteta. Niskobudžetna avionska kompanija EasyJet krenula je sa šest letova tjedno u Grčku, a sada je pala na tri. U lipnju je dolazak zračnih putnika u Grčku smanjen za 93 posto - u brojkama, to iznosi 588.186 putnika ove godine u odnosu na 8.4 milijuna lani.

Pad turizma utječe i na druge sektore pa tako poljoprivrednici ne mogu prodati svoje proizvode hotelima. Europska unija upozorila je ranije da će se grčko gospodarstvo ove godine smanjiti za 9,7%. To bi bio gotovo jedan postotni bod više nego u 2011. godini, najgoroj godini desetljetne recesije koja je najsiromašniju članicu eurozone zamalo lišila jedinstvene valute.

image
Turisti pokazuju PCR test na granici
Sakis Mitrolidis/AFP

Zbog sprečavanja širenja zaraze vlada je morala pooštriti mjere na granicama, što je dodatno odvratilo neke turiste. Zbog porasta broja novozaraženih u zemljama Balkana, što mnogi nisu očekivali, od prošloga tjedna svi putnici na kopnenoj granici morali su prikazati negativne rezultate testova na koronavirus ne starije od 72 sata. Vlasti su pojačale kontrolu sezonskih migrantskih radnika i uveli oštrije inspekcije za lokalna poduzeća i plaže. Također su zabranili festivale i kulturna događanja do kraja srpnja.

Od subote su maske postale obavezne za kupce i zaposlenike supermarketa, a kazna za nepoštivanje propisa iznosi 150 eura. Nošenje maski je samo preporučeno u javnom prijevozu.

Vlada kaže da je spremna uvesti dodatna ograničenja, a ministar zdravlja Kikilia govori o ''planu B'' za Grčku koji bi podrazumijevao ''lokalna zatvaranja, ako to bude potrebno''. Ali, kao što je to slučaj u ostatku zemalja, vlasti tvrde da se zemlja ne može vratiti u potpuno zatvaranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:26