UBOJSTVO MICHALISA

Grci u nevjerici nakon uhićenja navijača AEK-a, odvjetnik Boysa za Jutarnji otkrio što sad slijedi

Policija ga je identificirala na snimci kako trči uz Katsourisa i sudara se s njim dok za njima trče navijači PAOK-a i Bad Blue Boysi

Snimka napada na grčkog navijača

 Screenshot Skai Tv//

Za 35-godišnjeg navijača AEK-a o čijem su uhićenju u četvrtak izvijestili grčki mediji tek se treba ustanoviti je li umiješan u ubojstvo Michalisa Katsourisa (29), koji je smrtno stradao 8. kolovoza, večer uoči utakmice AEK-a i Dinama nedaleko od stadiona atenskog nogometnog kluba.

Naime, policija ga je identificirala na snimci kako trči uz Katsourisa i sudara se s njim dok za njima trče navijači PAOK-a i Bad Blue Boysi.

On je tada bio jedan od ozlijeđenih grčkih navijača i bio je ispitan kao svjedok, ali očito od njega nije uzet uzorak DNK, već bi se tek sada njegov DNK trebao usporediti sa spornim uzorkom DNK na dva noža koje je policija našla nakon tragičnog incidenta.

- Moramo čekati rezultate analize DNK i nakon toga ćemo odlučiti o zahtjevu za puštanje iz pritvora uhićenih - odgovorio nam je porukom Atanos Kaimenakis, grčki odvjetnik uhićenih Bad Blue Boysa na pitanje hoće li tražiti da ih se, nakon što se ustanovilo da na noževima nema tragova "Boysa", puste iz pritvora, a ti bi nalazi mogli biti vrlo skoro. Već ranije smo izvijestili da je na nožu nađen i trag Katsourisove krvi.

Navijač AEK-a koji je uhićen, kako su izvijestili grčki mediji, sudjelovao je u incidentima koji su se dogodili na marginama utakmice grčkog kupa između AEK - PAOK u Valosu 2017. godine i izrečena mu je kazna od godinu dana zatvora.

Odvjetnici uhićenog Philippos i Christodoulos Filias u priopćenju za medije izvijestili su da uhićenje njihova branjenika nema veze s ubojstvom M. Katsourisa.

"Vijest da je identificiran njegov DNK ne odgovara istini, što nas posebno čudi jer do danas nije ni dao uzorak, što se očekuje u sljedećih nekoliko sati, kao i svim optuženima", navode njegovi odvjetnici. Grčki mediji spekuliraju kako je problematična i činjenica da su mrlje Katsourisove krvi nađene 200 metra od mjesta gdje se uhićeni 35-godišnjak sudario s njim što su snimile nadzorne kamere.

Grčki mediji izvijestili su i da je od šest hrvatskih navijača koji su uhićeni po Europskom uhidbenom nalogu uzet DNK uzorak i otisci prstiju i da je nalaz bio negativan. Međutim, odvjetnik Hrvoje Lukavec koji brani jednog od navijača čiju predaju traži Grčka kaže da ta informacija ne odgovara istini te da od njegova branjenika nisu izuzeti ni otisci ni uzorak DNK.

Isto tako grčki su mediji izvijestili da je za pet policajaca koji su rukovodili policijskim snagama unutarnja kontrola završila postupak prije nekoliko tjedana i svoj je zaključak dostavila glavnom tajniku za javni red Manosu Logothetisu i policajcima bi mogle biti izrečene opomene i novčane kazne. Opomena bi mogla biti izrečena načelniku Glavne policijske uprave, a dvojici njegovih pomoćnika novčane kazne. Najveća stegovna novčana kazna, ali ne navodi se u kojem iznosu, mogla bi biti izrečena načelniku Ravnateljstva policije koji je bio odgovoran za obradu korespondencije između grčke i hrvatske policije, kao i za izdavanje naredbi policijskim snagama.

- Nemamo novih saznanja o istrazi, kontaktirali smo kolege u Grčkoj - kratko nam je poručio odvjetnik Ivan Stanić, pravni savjetnik obitelji uhićenih navijača. Kako doznajemo od osoba upoznatih sa slučajem, bez obzira na uhićenje 35-godišnjeg navijača AEK-a, zasad je preuranjeno govoriti kad bi i hoće li uskoro više od stotinu boysa izaći iz grčkih zatvora, pa tako ni o mogućem puštanju 60 navijača, dok bi njih 42-ica ostala u zatvoru. Već ranije smo izvijestili da je prema nalazu obducenta 29-godišnji navijač AEK-a umro od krvarenja iz krvnih žila, a dva patologa koji su potpisali izvješće u svojim u izvještaju obdukcije napisali su da je sredstvo izvršenja tupi predmet i da dubina rane (6-7 cm) u kombinaciji s tijekom traumatskog kanala unutar mišićne mase, snažno pokazuju ozbiljnost traume tupim predmetom, navodi se u izvješću.

Hoće li naredni tjedan donijeti te dobre vijesti o kojima je govorio premijer Plenković ostaje za vidjeti. Roditeljima nekih uhićenih u međuvremenu pojavio se i problem jer im bez osobnog prisustva nisu željeli produljiti zdravstveno osiguranje za uhićene sinove te su u HZZO-u pokrenuli interne kontrole kad se ustanovilo da je to nekima učinjeno bez toga da su osobno došli produljiti zdravstveno osiguranje. Čak je HZZO obavijestio neke ispostave da to ne smiju učiniti pritvorenim boysima uz argument da oni imaju zdravstveno osiguranje u Grčkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:04