SLIJEDI KAOS

GRCIMA ISTEKLO VRIJEME Nisu platili ratu duga MMF-u i postali su prva razvijena država u tehničkom bankrotu

 AFP

Samo nekoliko sati nakon što su ministri financija država članica eurozone odbacili prijedlog Grčke da joj produže rok za uplatu 1,6 milijardi dolara, koliko iznosi najnovija rata duga Međunarodnom monetarnom fondu, taj rok je istekao bez da je Atena uplatila ijedan eurocent.

Time je Grčka postala prva razvijena država koja je ušla u tehnički bankrot.

Ipak, ministri eurogrupe u utorak su najavili da će u srijedu ujutro na novim hitnim konzultacijama raspraviti novi prijedlog koji je stigao iz ureda grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, a koji je predložio sklapanje potpuno novog sporazuma o otplati dugova. Prema tome prijedlogu, program bi trajao dvije godine, ali nije sasvim jasno je li riječ o konačnoj ideji, s obzirom da je Tsiprasov ministar financija Yanis Varoufakis tijekom konzultacija eurogrupe navodno iznio i neke dodatne ideje, koje su bliže posljednjim prijedlozima samih kreditora, o kojima bi se Grci sljedeću nedjelju trebali izjasniti na referendumu.

Tijekom utorka Tsipras je, prema tvrdnji malteškog premijera Josepha Muscata, eurogrupi ponudio odustanak od referenduma u zamjenu za nastavak pregovora. Istovremeno, njemačka kancelarka Angela Merkel i neke druge članice eurozone jasno su rekle da novih pregovora neće biti prije referenduma.

Također, predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker u telefonskom je razgovoru s Tsiprasom ranije u utorak iznio modificirani prijedlog rješenja krize, no Atena na njega formalno dosad nije odgovorila.

Zbog činjenice da Grčka nije uplatila najnoviju ratu duga MMF-u postoji strah da bi ta država mogla izletjeti iz eurozone, što bi predstavljalo značajan udarac projektu eura, premda većina analitičara tvrdi da bi jedinstvena europska valuta trebala opstati.

Ipak, najveći bi udarac mogla osjetiti sama Grčka, s obzirom da neplaćanje dugova znači suspenziju dosadašnjeg plana financijskog spasa te države.

Predsjednik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem izjavio je u utorak da je kasno za produljenje postojećeg programa pomoći Grčkoj i da se odnos Atene prema vjerovnicima i partnerima u eurozoni mora promijeniti prije dogovora o nekom novom programu. 'Čini se da se političko stajalište grčke vlade nije promijenilo', istaknuo je.

U ponedjeljak su sve banke u Grčkoj zatvorene, a uvedene su mjere kontrole kapitala prema kojima je građanima dozvoljeno s bankomata jednokratno povući samo 60 eura. Prema nekim najavama, banke bi se ponovno mogle otvoriti u četvrtak, a u srijedi će umirovljenicima biti omogućeno podizanje mirovina s limitom od 120 eura.

Nakon što je u ponedjeljak navečer pred grčkim parlamentom prosvjedovalo više tisuća pristalica Tsiprasove politike, otprilike jednak broj njegovih protivnika na istom se mjestu okupio u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:55