EPIDEMIJA

Grčka nakon nekoliko tjedana prijavila skok broja zaraženih koronavirusom, odmah uvedene nove mjere

Mnogi novozaraženi su mladi i vlasti širenje zaraze povezuju sa zabavom, pa su odlučile vratiti restrikcije restoranima i klubovima
Atena; ilustracija
 Angelo Cavalli/Robertharding/Profimedia

Grčka je u utorak prijavila skok dnevnog broja novozaraženih koronavirusom i predstavila planove za ponovno uvođenje restrikcija za zabavu, nakon što je više tjedana broj zaraženih padao pa su vlasti ukinule većinu mjera.

Javnozdravstvene vlasti prijavile su u utorak 1797 novozaraženih, više nego dvostruko više nego u ponedjeljak kada je potvrđen 801 zaraženi.

Time je ukupan broj zaraženih porastao na 429.144., dok je umrlih od covida-19 12.754.

Grčka, koja jako ovisi o turizmu, ukinula je većinu restrikcija za putovanja i zabavu kao i nošenje maski na otvorenom jer je broj zaraženih dugo vremena padao.

No zadnjih dana ponovno brzo raste, a stručnjake osobito zabrinjava delta varijanta virusa.

Mnogi novozaraženi su mladi i vlasti širenje zaraze povezuju sa zabavom, pa su odlučile vratiti restrikcije restoranima, noćnim klubovima i barovima kasnije ovaj tjedan.

"Od 8. srpnja restorani, barovi, klubovi i mjesta za zabavu radit će samo s klijentima koji sjede i u skladu sa zakonskim pravilima o kapacitetu", rekao je zamjenik ministra za zaštitu građana Nikos Hardalias novinarima, dodajući da su predviđene velike novčane kazne za prekršitelje uključujući zatvaranje lokala.

Do sada je u cijelosti cijepljeno oko 38 posto populacije. Vlada do jeseni želi procijepiti 70 posto građana pa nudi razne poticaje, uključujući novac i besplatan mobilni promet za mlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:49