BORBA PROTIV COVIDA

Grčka počela cijepljenje u izbjegličkim logorima: ‘Pred nama je dug, ali dobar put‘

Na pet grčkih otoka u blizini Turske boravi oko 12.100 tražitelja azila, a njih oko 9400 živi u službenim izbjegličkim logorima
 Manolis Lagoutaris/AFP

Tražitelji azila u Grčkoj stajali su u redu u četvrtak kako bi dobili cjepivo protiv koronavirusa jer su grčke vlasti počele cijepiti migrante u izbjegličkim logorima.

Vladu, koja je cijepljenje šire javnosti počela u siječnju, skupine za zaštitu prava kritizirale su zbog sporog uključivanja tražitelja azila, kojima prijeti opasnost u prenapučenim logorima u kojima su sanitarni uvjeti loši i fizički razmak nemoguć.

Na pet grčkih otoka u blizini Turske boravi oko 12.100 tražitelja azila, a njih oko 9400 živi u službenim izbjegličkim logorima, prema agenciji Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR.

U četvrtak je cijepljenje počelo na otocima Lesbosu, Chiosu i Samosu jednokratnom dozom Johnson & Johnson, rekao je Anastasios Chatzis, dužnosnik Nacionalne organizacije za javno zdravstvo.

"Imamo cjepiva, imamo osoblje, raspoloženje je pozitivno. Pred nama je dug, ali dobar put i nadamo se da će sve proći u redu", rekao je Chatzis iz Lezbosa.

Nikos Babakos, voditelj izbjegličkog logora Lesbos, rekao je da će se ondje provesti cijepljenje kako se ne bi opteretile otočne zdravstvene usluge.

"Nastavljamo obavještavati ljude kako bismo mogli cijepiti što veći broj", rekao je.

Oko 15 posto ljudi u logorima dosad je izrazilo interes za cijepljenjem, a oko 30 posto već je preboljelo covid-19, rekao je za atensku novinsku agenciju glavni tajnik ministarstva migracija Manos Logothetis.

U Grčkoj, državi s oko 11 milijuna stanovnika, više od 35 posto stanovništva primilo je barem jednu dozu, objavila je vlada u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:21