REFORMA

GRČKA POSTROŽUJE ZAKON O AZILU Pojačat će se patrole u Egejskom moru i na kopnu, ubrzava se postupak odobravanja azila

 
 Giorgos Moutafis / REUTERS

Grčka, opterećena desecima tisuća migranata u izbjegličkim centrima, namjerava reformirati propise u vezi s azilom kako bi ubrzala postupak odobravanja azila te zajedno s njime i izgon tzv. ekonomskih migranata.

"Odbijanje suradnje nosit će posljedice u budućnosti", rekao je konzervativni premijer Kiriakos Micotakis parlamentu u petak.

"To će uključiti migrante koji odbijaju premještaj u drugi kamp ili one koji propuste intervjue povezane s njihovim slučajem", objasnio je.

Posljedice uključuju premještaj u zatvorene logore koje vlada planira za ljude kojima su odbijeni zahtjevi i koji će biti protjerani.

Prijedlog zakona kojim će se izmijeniti zakon o azilu još uvijek se čeka u parlamentu.

Micotakisova vlada, koja je dužnost preuzela u srpnju, također planira poboljšati suradnju između vladinih agencija i između vlasti i nevladinih organizacija, kao i pojačati patrole u Egejskom moru i na kopnu.

Grčka je 2015. postala glavni izlaz za izbjeglice iz Sirije, a s njima i za ekonomske migrante s Bliskog istoka.

Micotakis je rekao da je udjel stvarnih izbjeglica u međuvremenu pao sa 75 na oko 20 posto, dok se broj ekonomskih migranata proporcionalno povećao.

Micotakis je u parlamentu u petak rekao i da Turska može i mora preuzeti svoj dio odgovornosti u kontroli kretanja migranata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 23:58