PRED SEZONU

Grčka pripremila dodatnih oko 330 milijuna eura potpora ugostiteljima

Više od 70.000 restorana, barova i kafića u Grčkoj ne radi od studenoga lani, kada je uveden strogi lockdown
 Louisa Gouliamaki/AFP

Grčka vlada osigurat će ugostiteljima dodatnih oko 330 milijuna eura potpora kako bi im olakšala otvaranje lokala u idućim tjednima, objavili su iz ministarstva financija.

Više od 70.000 restorana, barova i kafića u Grčkoj ne radi od studenoga lani, kada je uveden strogi lockdown kako bi se suzbio drugi val pandemije koronavirusa, podsjeća Reuters.

Udruženje ugostitelja procjenjuje da petina ugostitelja možda neće moći započeti s radom pred novu turističku sezonu.

"Naš je cilj jasan ... želimo vam osigurati uvjete za što mirnije otvaranje lokala", rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis na sastanku s ministrima i predstavnicima ugostitelja.

Svakom poduzetniku bit će dodijeljeno do 100.000 eura, uz određene uvjete, kako bi pokrili troškove ponovnog pokretanja poslovanja, a ukupna vrijednost paketa će dosegnut će 330 milijuna eura, objavilo je ministarstvo financija.

Dužnosnici vlade prošli su mjesec najavili da bi se restorani mogli otvoriti u travnju, prije planiranog otvaranja sektora turizma od sredine svibnja.

Ugostiteljski sektor već je od države dobio milijardu eura pomoći u vidu povoljnih zajmova i bespovratnih potpora, podsjeća Reuters.

Grčka se još nije potpuno oporavila od desetogodišnje dužničke krize kada ju je pogodila pandemija, a njezine nade da će ključna ljetna turistička sezona pružiti poticaj gospodarstvu splasnule su zbog novog rasta broja zaraženih u Europi.

Sredinom tjedna grčke su vlasti ipak popustile neke mjere, dopustivši otvaranje trgovina kako bi udobrovoljile građane, umorne od dugotrajnih restrikcija, ističe Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2022 07:27