PONOVNO RADE

Grčka se vraća ‘normalnom životu‘: Otvaraju terase kafića i restorana nakon šest mjeseci karantene

Otvaranje terasa prate stroge mjere. Djelatnici će se morati testirati jednom na tjedan i nositi maske
 Louisa Gouliamaki/AFP

Nakon šest mjeseci zatvaranja, kafići i restorani u Grčkoj otvorili su u ponedjeljak terase.

Sjedeći za stolom kafića "Da Capo" u Ateni, Andreas Riminiotis kazao je da je sretan što se može vratiti "normalnom životu" i "svojim navikama".

"Prije zatvaranja kafića u studenom, dolazio sam ovamo na kavu svako jutro, razgovarati s prijateljima. Tako sam najradije provodio vrijeme, to je bio lijek za sve moje brige!", rekao je taj umirovljenik koji je primio obje doze Pfizerova cjepiva protiv covida-19 prije nekoliko tjedana.

"Danas imam dojam da sam ponovno živ, da sam uskrsnuo!", našalio se, aludirajući na pravoslavni Uskrs, koji je ovaj vikend proslavljen u Grčkoj.

Konobar Yannis Karagiannakis također osjeća olakšanje što može ponovno raditi. "Nisam radio šest mjeseci, vrtio sam se u krug, bio sam deprimiran...", priznaje.

Najmanje 330.000 ljudi radi u ugostiteljstvu. Po predsjedniku sindikata ugostitelja, Yorgosu Kavvathasu, deseci restorana, barova i kafića u središtu Atene i Soluna već su stavili ključ u bravu. Šest lokala od deset prijeti zatvaranje.

"Dvadeset posto lokala nema terase", rekao je, zabrinut za njihov opstanak.

Otvaranje terasa prate stroge mjere. Djelatnici će se morati testirati jednom na tjedan i nositi maske. Za stolom će smjeti biti najviše šestero ljudi, a lokali će se morati zatvoriti u 23 sata jer je još uvijek na snazi policijski sat.

Grčka planira potrošiti 11,6 milijarda eura ove godine kako bi nadoknadila učinke pandemije. Prošle godine potrošila je 24 milijardi.

Grčka vlada polaže velike nade u turizam da će pokrenuti gospodarstvo. Više od četvrtine prihoda ovisi o tom sektoru.

"Imamo nove saveznike: cijepljenje, kompleti za samotestiranje i toplo vrijeme, pa se možemo nadati da će ova nezapamćena avantura uskoro završiti", rekao je prije nekoliko dana premijer, Kyriakos Mitsotakis.

Grčka vlada ubrzala je zadnjih dana kampanju cijepljenja, omogućivši cijepljenje i tridesetogodišnjacima. Potrošeno je već više od tri milijuna doza.

Grčka ima gotovo 345.000 zaraženih i više od 10.400 umrlih na ukupno 10,8 milijuna stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 09:27