NAPETOST U EUROZONI

Grčka traži šest mjeseci za sporazum o zajmu

Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) and Finance Minister Yianis Varoufakis sit during the vote for president at the Greek parliament in Athens on February 18, 2015. Finance Minister Yanis Varoufakis said Wednesday Athens' formal request for a loan extension from the EU would meet the demands of both the Greeks and the Eurogroup, and he was optimistic a deal could be reached. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
 LOUISA GOULIAMAKI

ATENA - Grčka je u četvrtak od eurozone zatražila produljenje financiranja za šest mjeseci, ali uz drukčije uvjete od onih koji prate postojeći međunarodni program pomoći koji istječe 28. veljače, rekao je dužnosnik grčke vlade.

Točnije, Atena je zatražila produljenje "Glavnog sporazuma o financijskoj pomoći", rekao je dužnosnik.

Međutim, takvo produljenje financiranja znači da bi se uvjeti po kojima bi se novac isplaćivao razlikovali od dosadašnjih, navodi Reuters.

Međunarodni program pomoći Grčkoj istječe 28. veljače. Program prate stroge mjere štednje koje vlada ljevičarskog premijera Aleksisa Ciprasa više ne želi.

Cipras želi prijelaznim aranžmanom pokriti financijske potrebe zemlje, koja bi uskoro mogla ostati bez novca, dok ne pripremi cjelovit program reformi za gospodarski oporavak.

Predsjednik euroskupine, foruma ministara financija eurozone, Jeroen Dijsselbloem potvrdio je na Twitteru da je primio grčki zahtjev da se financiranje produlji za šest mjeseci, ne ulazeći u pojedinosti o njegovu sadržaju.

Zahtjev će biti razmotren tijekom poslijepodneva na sastanku visokih dužnosnika eurozone u Bruxellesu.

Ministri financija eurozone okupit će se ili razgovarati telefonom o Grčkoj u petak ako ocijene da je grčki zahtjev valjan.

Njemačka i druge članice eurozone protive se produljenju pomoći Grčkoj bez provedbe reformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:17