MJERE

Grčka zbog covida-19 uvela nova ograničenja rada kafića i noćnih klubova, ugostitelji zabrinuti

Zabranjuje se posluživanje gostiju koji stoje. Vlasnici kafića i noćnih klubova prihvaćaju pravila ako će to spriječiti širenje zaraze
 Dimitris Lampropoulos/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Vlasnici grčkih kafića i noćnih klubova zabrinuti su da će nove restriktivne mjere, koje dopuštaju posluživanje samo gostima koji sjede, ugroziti turističku sezonu, no u srijedu su poručili da ih prihvaćaju ako će to spriječiti širenje covida-19.

Grčke vlasti vratile su ovaj tjedan restriktivne mjere za restorane, noćne klubove i kafiće. Pravila vrijede od četvrtka, a njima se zabranjuje posluživanje gostiju koji stoje.

- To je korak nazad koji će svakako utjecati na turizam, no čini se nužnim kako ne bi izgubili ostatak ljeta. Bit ćemo strpljivi - rekao je 27-godišnji Ilias Babacikos, voditelj kafića na plaži u atenskom obalnom predgrađu Alimosu.

Grčki zdravstveni dužnosnici zabrinuti su oko nedavnog rasta broja novozaraženih koronavirusom i pojavom zaraznijeg delta soja covida-19.

U utorak je bilo 1797 novozaraženih, dvostruko više nego dan ranije.

Babacikos je rekao kako će biti teško kontrolirati ljude, no izrazio je nadu da će gosti poštivati mjere, prenosi Reuters.

Vlasti su u utorak objavile da se velik dio novih slučajeva odnosi na mlade i na posjećivanje mjesta za zabavu.

Vlasti su upozorile da će lokali koji krše nova pravila biti strogo kažnjeni, a oni koji će se više puta oglušiti izgubit će dozvole za rad.

- Smatram da je ovo pogrešna odluka jer je u kafićima koji su namijenjeni da u njima gosti stoje jako teško reći nekome da mora sjesti - misli Marios Markou, 37-godišnji upravitelj kafića u središtu Atene.

- Ovo će napraviti puno štete - zaključio je.

Cijepljeno je gotovo 38 posto grčke populacije, a vlada nizom inicijativa motivira stanovništvo da se cijepi, uključujući gotovinu i besplatne mobilne podatke za mlade. Cilj je procijepiti 70 posto stanovništva do jeseni.

- To je neželjeni razvoj događaja, no shvaćamo zašto se događa - izjavio je 48-godišnji Kosmas Teodoridis, gost kafića u grčkoj prijestolnici.

"Ključno je da se svi cijepe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:59