ODLAZAK MMF-A

GRČKI BANKROT JE SVE REALNIJA OPCIJA Kreditori gube razumijevanje za premijera Tsiprasa

Ne kockajte se i hitno, u roku od 24 sata, predajte novi plan, prijeti EU
 Damjan Tadić/CROPIX

Europska unija je s najviše razine najoštrije dosad upozorila Grčku da se ne kocka i da hitno, u roku od 24 sata, preda novi plan mjera kako bi se tijekom vikenda nastavili pregovori, a do utorka postigao sporazum na radnoj razini koji bi bio potvrđen u četvrtak na sastanku ministara financija Eurogrupe.

Istodobno je agencija Reuters javila, pozivajući se na svoje izvore, da je prvi put održana rasprava o raznim scenarijima, prema kojima je najrealniji onaj o grčkom bankrotu. Navodni sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici vlada Eurogrupe održan je u Bratislavi u četvrtak navečer. Tu vijest zasad nije nitko demantirao, što je prvi put da netko, čak i neslužbeno, priznaje da se razmišlja i o toj opciji.

Dakle, sad se razmatraju tri moguća scenarija o tome što bi se moglo dogoditi Grčkoj nakon 30. lipnja. Najmanje je vjerojatno da se postigne sporazum prema kojemu bi Grčka dobila novac, a zauzvrat prihvatila reforme koje traže kreditori. Druga bi opcija bila daljnja odgoda sadašnjeg programa pomoći koji istječe isti dan kad je Grčkoj rok i za otplatu duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 1,6 milijardi eura. Treći je scenarij prihvatiti da će Grčka postati nelikvidna.

Oštro upozorenje

Na ozbiljnost situacije upozorili su i lideri Europske unije. - Nema više vremena za kockanje. Blizu smo trenutku kada će netko reći ‘dosta’ i odsvirati kraj - rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk koji je dosad stajao po strani i nije se previše miješao u proces pregovora tri institucije i grčke vlade.

Situacija po Grčku je postala još alarmantnija nakon što je Međunarodni monetarni fond odlučio napustiti pregovore kreditora s Atenom uz obrazloženje da su stavovi toliko daleko da se uopće ne približavaju te da ovako nema smisla nastaviti razgovore.

- Mi se ne kockamo, koliko god neki to tvrdoglavo tvrdili - odgovorio je grčki ministar financija Janis Varoufakis.

I jučer su i njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker jasno poručili da je sada lopta na grčkoj strani i pozvali na nastavak razgovora, najprije na radnoj razini, a zatim i na političkoj.

Uvjerljiv plan

- Kada postoji volja, postoji i put, ali volja mora postojati na svim stranama - rekla je Angela Merkel. Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis pozvao je Atenu da jasno kaže što namjerava učiniti, da podnese uvjerljiv plan, a ne da neprestano samo govori što oni neće napraviti.

Ovaj tjedan održano je nekoliko sastanaka na visokoj političkoj razini. Grčki premijer Alexis Tsipras najprije je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom, a zatim i s predsjednikom Europske komisije Junckerom.

Svi su oni pozvali da se hitno pronađe rješenje, ali izvori iz EU kažu da sve što je Grčka dosad ponudila kao rješenje nije dovoljno.

Većina za odlazak

Zato se i mogućnost grčkog bankrota sada čini realnom jer do kraja mjeseca mora platiti nagomilane rate kredita, a kreditori bez teških reformi neće isplatiti zadnju tranšu pomoći, veću od sedam milijardi eura, bez kojih grčka vlada neće moći otplatiti kredite, ali niti isplatiti mirovine i plaće u javnom sektoru.

Merkel, koja doista želi pomoći Grčkoj, suočena je s pritiskom kod kuće, ali i javnosti i članova svoje stranke. Ispitivanja javnog mnijenja, koja je provela njemačka televizija ZDF, prvi put pokazuju da bi većina Nijemaca htjela da Grčka napusti eurozonu. Prije samo pet mjeseci većina je bila protiv toga i htjeli su da ta država ostane u eurozoni.

Ako Grčka bankrotira, posljedice mogu biti izlazak iz eurozone, tiskanje alternativne valute - vjerojatno drahme te masovni pritisak na banke iz kojih će građani pokušati izvaditi novac. Bankrotirale bi i banke, a posljedice bi imale i druge države eurozone jer bi bilo jasno da Grčka onda ne vraća dug. No, sve se više čini da je i to cijena koju su mnoge članice EU spremne radije platiti nego da se nastavi neizvjesnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 04:07