OŠTRA KONTRA

GRČKI MINISTAR VAROUFAKIS ŽESTOKO SE OBRUŠIO NA KREDITORE 'To što čine Grčkoj ima svoje ime: terorizam!'

Greek Finance Minister Yianis Varoufakis briefs the media after his meeting with Swiss Deputy Minister for International Financial Affairs Jacques de Watteville in Athens on April 28, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras shook up the team handling crucial talks with its creditors after relations between his embattled finance minister and the EU hit a new low. Greece has been trying to negotiate a deal that would unlock 7.2 billion euros ($7.8 billion) in remaining EU-IMF bailout money that the debt-ridden country needs to avoid default and a possible exit from the euro. AFP PHOTO/ Louisa Gouliamaki
 LOUISA GOULIAMAKI

MADRID - To što Europa čini Grčkoj naziva se "terorizam", rekao je grčki ministar financija Yanis Varoufakis u intervjuu za španjolski dnevnik El Mundo od subote u kojem je ocijenio da će milijarde eura biti izgubljene dopusti li se bankrot njegove domovine.

"To što čine Grčkoj ima svoje ime: terorizam", rekao je Varoufakis. "Zbog čega su nas prisilili da zatvorimo banke? Da zastraše ljude. A kada se radi o sijanju straha, ta pojava naziva se terorizam. No uvjeren sam da strah neće pobijediti", rekao je grčki ministar financija dan uoči referenduma.

Grčka vlada koju vodi stranka ljevice Syriza je krajem prošlog tjedna prekinula pregovore s vjerovnicima (Međunarodnim monetarnim fondom, Europskom središnjom bankom, Europskom komisijom) i odlučila zadnju ponudu vjerovnika dati na referendum na kojem se birači trebaju izjasniti hoće li prihvatiti europske prijedloge reforma i štednje u zamjenu za nastavak primanja europske pomoći ili će glasati 'ne'.

Ako pobijedi 'ne, grčki premijer Alexis Tsipras otputovat će u ponedjeljak u Bruxelles i postići bolji sporazum s europskim vjerovnicima, a grčke će se banke opet otvoriti, ustvrdio je Varoufakis.

Na pitanje zbog čega je tako siguran da će se sporazum s Europom postići čak i ako Grci glasuju protiv reforma, Varoufakis je naglasio da bi neuspjeh pregovora bio preskup za obje strane.

"Zato što je previše uloga u igri, kako za Grčku tako i za Europu, u to sam uvjeren. Propadne li Grčka, milijarde eura bit će izgubljene. To je previše novca i ne vjerujem da bi to Europa mogla dopustiti", rekao je Varufakis.

Također je za španjolski dnevnik kazao da je Europi potrebno više stranaka kao što su španjolska Podemos i grčka Syriza. Te su stranke "kritične prema sustavu, ali istodobno su europejske i demokratične. Oni koji nas mrze žele nas prikazati antieuropejcima, što nije istina, mi to nismo. Potrebni smo", rekao je.

Prema istraživanju instituta ALCO u Grčkoj oni koji su "za" reforme imaju blagu prednost s 44,8 posto, s 43,4 onih koji su za "ne". Anketa lista Avgi pokazala je da bi 43 posto moglo glasovati "ne", a 42,5 posto "da".

Stabilizacijski fond eurozone, najveći kreditor Grčke, proglasio je u petak da Atena više ne može vraćati zajmove eurozoni nakon što nije platila dug MMF-u od 1,6 milijardi eura te je zadržao pravo da prije roka naplati 130,9 milijardi eura duga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 05:05