GRČKA KRIZA

GRČKI NOVINAR KOJI JE NAJAVIO RASPAD SFRJ 'Sreća što smo etnički homogeni jer bi ovo bila uvertira za građanski rat'

Leonidas Hadziprodromidis, umirovljeni novinar i publicist, kaže da se uopće i ne usudi razmišljati da Grci na referendumu zaokruže ‘ne’
 AFP

Atena je u srijedu osvanula zloslutno praznjikava. Puno je manje automobila, ali i ljudi. Ne računajući one što stoje u brojnim redovima. U dućanima i na benzinskim pumpama, od kojih su neke već zatvorene, a ostale prodaju ograničenu količinu benzina po kupcu, plaća se isključivo gotovinom. Prazne se polako i restorani, sve je manje onih koji u doba objeda zalaze u njih.

- To je krenulo u nedjelju, prošla su svega tri-četiri dana, još dva-tri dana i tek će onda nastati kolaps. Atena je već danas poluprazan grad u kojem vidiš da nema donedavna života. Turisti masovno otkazuju aranžmane, a oni koji su već ovdje, ako ne mogu do novca, skraćuju odmor i odlaze kućama. Danas su banke otvorile vrata, kako bi umirovljenici mogli uzeti 120 eura, a da bi došli do novca, neki su se i potukli. Više od toga, sigurno je, sljedećih tjedan dana neće im biti dopušteno podići. Makar je u Ateni “samo” 30 stupnjeva, dakle vrućine i nisu sasvim pasje, ljudi padaju u nesvijest. Kako i ne bi kad imate masu staraca koji su ustali noćas u tri ujutro da bi mogli što prije stati u red pred bankom - komentira Leonidas Hadziprodromidis, umirovljeni novinar i publicist, koji je dugi niz godina radio za Eleftherotypiju, dnevni list lijevog centra koji je lani bankrotirao.

Što će biti kažu li Grci na referendumu “ne”?

- To je jako opasno, gotovo da se o toj opciji ne usudim i razmišljati. Sreća je da je Grčka etnički prilično homogena, da nije tako, ovo bi moguće bila uvertira za građanski rat. Našli bi se već neki da iskoriste trenutak i krenu u sukob. Leonidas Hadziprodromidis ljevičar je koji je za vrijeme vojne hunte osuđen na 20 godina te pet proveo u tamnici. Za Syrizu kaže: - Ovo su tzv. komunisti, meni kažu da sam peta kolona. Kod nas smo došli do toga da Syriza, a ne desnica, neistomišljenicima stalno poručuje: ‘E, ti nisi pravi Grk!’

No, Varoufakis i društvo nisu ljevičari, oni su zabavljači, a sve su veće podjele i unutar Syrize. Tsipras i njegovi nikad ne bi ni došli do vlasti da nije već bila duga kriza. Iskoristili su krizu da osiromašenom i preplašenom narodu prodaju ideje koje su neprovodive. Ova je vlast, metaforički rečeno, preuzela pogođena čovjeka s ceste i odvela ga u bolnicu, oko njega su liječnici koji, umjesto da ga liječe, stoje i raspravljaju dok umire. Opasno je koliko Syriza pod svaku cijenu želi ostati na vlasti, u tome su bezumni, doći će do toga da im je bliži Putin nego Europa. Skup opozicije i onih koji će na referendumu glasovati ‘za’ održan prije nekoliko dana bio je daleko veći od noć prije okupljenih onih koji su za referendumsko ‘ne’.- Ja vjerujem da će, ako referenduma uopće bude, pobijediti ‘da’ opcija. Rijetki su oni koji žele da nam se vrati drahma, usprkos svemu što smo prošli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:15