NEREDI U ATENI

Grčki studenti sukobili se s policijom uoči glasanja o obrazovnoj reformi

Jedna skupina se odvojila od demonstracije i bacala molotovljeve koktele na policiju
 Aris Messinis/Afp

Grčki studenti bacali su molotovljeve koktele na policiju koja je odgovorila suzavcem u središtu Atene u petak, nekoliko sati prije nego što bi parlament trebao usvojiti zakon kojim bi se dopustilo stranim privatnim sveučilištima da u zemlji osnivaju podružnice.

image
Aris Messinis/Afp

Tisuće studenata tjednima mirno prosvjeduje protiv obrazovne reforme za koju tvrde da će umanjiti vrijednost diploma stečenih na javnim sveučilištima, no neki više nisu mogli obuzdati bijes kada je premijer Kiriakos Micotakis pozvao parlamentarne zastupnike da prihvate zakon.

image
Aris Messinis/Afp

"Bojim se da se, ako uspijemo diplomirati, nigdje nećemo moći zaposliti", rekao je 25-godišnji Stratos Kacelis.

image
Aris Messinis/Afp

"Nijedna mlada osoba danas ne može planirati budućnost. Sve što vidimo su bezizlazne situacije", dodao je.

image
Aris Messinis/Afp

Micotakis, koji je prošle godine u lipnju osvojio drugi mandat, rekao je da će zakon pomoći da se zaustavi egzodus desetaka tisuća grčkih studenata koji odlaze studirati u inozemstvo, što predstavlja teret za gospodarstvo koje se još uvijek oporavlja od desetogodišnje financijske krize.

image
Aris Messinis/Afp

Zakon će također pomoći uskladiti Grčku s ostatkom Europske unije i potaknuti konkurentnost u visokom obrazovanju, kazao je.

image
Angelos Tzortzinis/Afp

Zakon će vrlo vjerojatno biti usvojen jer konzervativna vlada ima 158 od 300 zastupnika u parlamentu.

image
Angelos Tzortzinis/Afp

"Parlament nije samo pozvan da glasa o ključnom zakon, već da odobri radikalnu i hrabru obrazovnu reformu za rast i socijalnu pravdu. Ona će konačno dopustiti nedržavnim, neprofitnim ustanovama da djeluju u našoj zemlji", poručio je Micotakis.

image
Angelos Tzortzinis/Afp

Studenti, uz podršku nekih nastavnika i sveučilišnih djelatnika, nisu uvjereni. Jedna skupina se odvojila od demonstracije i bacala molotovljeve koktele na policiju koja ih je rastjerala suzavcem, rekli su Reutersovi očevici i policijski dužnosnik.

image
Angelos Tzortzinis/Afp

Zakon je dio vladinih reformi, koje također uključuju zakon o istospolnom braku koji je usvojen prošlog mjeseca.

image
Angelos Tzortzinis/Afp

Grčka godišnje troši između tri i četiri posto svog BDP-a na obrazovanje, što je ispod prosjeka Europske unije. Međutim, Micotakis je rekao da zakon uključuje više sredstava za državna sveučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 18:52