DUG I DALJE POSTOJI?

Grčko rješenje: Njemačka nam još uvijek duguje milijarde za ratnu odštetu!

ATENA - Grčka se vlada na sve moguće načine pokušava izvući iz financijske nebuloze u kojoj se našla. Ovaj je put u pomoć pozvala povjesničare koji po arhivima traže dokumente kojima bi dokazala da im je Njemačka još dužna za štetu koju su njezine snage počinile tijekom Drugog svjetskog rata.

Prema tvrdnjama povjesničara, koje je prihvatio i zamjenik grčkog ministra financija Christos Staikouras, dug i dalje postoji. Zapadna Njemačka je, doduše, 1960. godine isplatila odštetu u visini od 115 milijuna maraka, dok su pojedinačne žrtve rata posebno obeštećivane.

Grci sada tvrde da je ta isplata bila svojevrsna iznuda, s obzirom na to da je u to doba Grčkoj, koja se upravo izvukla iz građanskog rata, trebao svaki novčić, pa je tadašnja vlada pristala na nepravedan dogovor. Povjesničari su iskopali i podatak da je grčka nacionalna banka tijekom okupacije bila prisiljena izdati Reichbanci kredit u iznosu od 476 milijuna tadašnjih Reichmaraka. Taj dug nikada nije vraćen.

Grci su izračunali da taj kredit s pripadajućim kamatama danas iznosi oko 95 milijardi eura. S time da su, tvrde, bili široke ruke prema Nijemcima pa su im računali godišnje samo tri posto kamata. Grci također potražuju i odštetu zbog masakra koji je 117. Jäger Division Wehrmachta počinio u operaciji Kalavryta u prosincu 1944. godine. Nakon što su grčki gerilci pobili 78 njemačkih zarobljenika, slijedila je odmazda. Do temelja je spaljeno nekoliko sela s otprilike tisuću kuća, strijeljano je oko 1200 civila, a u Njemačku je odvedeno 2300 ovaca.

Grci još nisu izračunali koliko će tražiti za taj masakr. Iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova stigla je samo kratka obavijest u kojoj stoji da su sva reperacijska pitanja prema Grčkoj odavno riješena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:01