RAVNOPRAVNOST

Greenfield: ‘SAD će se u Ujedinjenim narodima zauzimati za jačanje ženskih prava‘

Pod Trumpovom administracijom SAD su se nekoliko puta suprotstavile svojim tradicionalnim saveznicima po pitanju žena
Linda Thomas-Greenfield
 Timothy A. Clary/AFP

Sjedinjene Države će se pridružiti UN-ovoj Skupini zemalja prijatelja za eliminaciju nasilja nad ženama i kćerima, jer "kada su žene uspješnije, zemlje su uspješnije", najavila je u ponedjeljak američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield.

"Sjedinjene Države i administraciju" Joea Bidena i potpredsjednicu Kamalu Harris "duboko brine rodna ravnopravnost i osamostaljivanje žena i djevojaka u svijetu", naglasila je diplomatkinja.

Ona je govorila na neformalnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o sudjelovanju žena u mirovnim procesima organiziranom prigodom Međunarodnog dana ženskih prava.

"Vjerujemo da kada su žene zaposlene i zemljama bolje ide", rekla je Linda Thomas-Greenfield.

UN-ova skupina kojoj će se pridružiti Sjedinjene Države je neformalna instanca osnovana prošle godine, koja okuplja nekoliko zemalja koje dijele slična stajališta po pitanju ženskih prava.

Pod administracijom republikanca Donalda Trumpa, Sjedinjene Države su se nekoliko puta suprotstavile svojim tradicionalnim saveznicima po pitanju žena, posebice prijetnjom vetom na njemački prijedlog teksta o seksualnim i reproduktivnim pravima u ratnim situacijama.

Linda Thomas-Greenfield je također najavila da će Kamala Harris održati govor 16. ožujka na 65. Odboru o statusu žena, što pokazuje važnost koju demokratska administracija pridaje toj temi. Taj događaj mobilizira svake godine u UN-u tisuće žena. Kao i 2020., i ove godine će se održati virtualno zbog pandemije covida-19.

"Sjedinjene Države se vraćaju u UN. Mi čvrsto podržavamo program Žene, mir i sigurnost" u Ujedinjenim narodima, rekla je američka veleposlanica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:10