KLIMATSKE PROMJENE

Greta se obrušila na Bidena: ‘Čudno je da ga smatrate vođom borbe kad već vidimo što radi‘

Švedska aktivistica također je osudila svjetske lidere za prebacivanje odgovornosti o borbi za okoliš "na mlade"

Joe Biden i Greta Thunberg.

 ProfiMedia

Aktivistica Greta Thunberg u intervjuu je ovog ponedjeljka kritizirala Joea Bidena, rekavši da je "čudno" smatrati predsjednika SAD-a liderom u borbi protiv klimatskih promjena "kada već vidimo što njegova administracija radi".

Osamnaestogodišnja Thunberg tvrdi da je Bidenova administracija dijelom odgovorna za pogoršavanje klimatske krize unatoč tome što je obećala borbu protiv klimatskih promjena kao dio njegovog "Clean Energy Revolution" plana.

- SAD zapravo širi infrastrukturu fosilnih goriva. Zašto to rade? - upitala je Thunberg u razgovoru za Washington Post.

Švedska aktivistica također je osudila svjetske lidere za prebacivanje odgovornosti o borbi za okoliš "na mlade".

- Ta odgovornost ne bi smjela pasti na nas aktiviste i tinejdžere koji samo želimo ići u školu kako bismo podigli svijest i informirali ljude da se zapravo suočavamo s izvanrednim stanjem, dodala je.

Bidenova administracija postavila je ambiciozne ciljeve za smanjenje onečišćenja i emisije stakleničkih plinova, uključujući postizanje 100 posto čiste električne energije do 2035. i nulte emisije do 2050. godine.

Međutim, predsjednik Biden se bori s porastom cijena plina uzrokovanim pandemijom, što je dovelo do povećanja globalne proizvodnje nafte. Također, još nije ispunio svoje predizborno obećanje o suzbijanju novog zakupa nafte i plina.

Doduše, bijes Grete Thunberg nije usmjeren samo na Bidenovu administraciju. Naime, prošlomjesečni summit Ujedinjenih naroda o klimi, poznat kao COP26, nazvala je "PR događajem", "festivalom ekomanipulacije" i "neuspjehom".

Thunberg se također pitala kako i zašto čelnici nisu mogli osigurati sredstva za Zeleni klimatski fond, stvoren da podrži zemlje u razvoju, ujedno i odgovor na izazov klimatskih promjena.

- Nisu uspjeli donijeti bilo kakve zaključke, a novac koji je već obećan, nije isporučen. Minimum minimuma koji je tzv. globalni sjever obećao da će isporučiti je još jednom odgođen - tvrdi Thunberg, nominirana za Nobelovu nagradu u posljednje tri godine.

Istaknula je kako su čelnici UN-a postigli određeni napredak na summitu, navodeći kako su po prvi put uključili fosilna goriva u svoj završni dokument, no smatra da moraju uvijek učiniti više.

Thunberg je također tvrdila da "trebamo promijeniti naša društva iz temelja", navodeći da su ljudi previše usredotočeni na sadašnjost i nisu motivirani da pronađu rješenja za budućnost.

- Trenutno nas sputava to što nam nedostaje politička volja. Danas ne dajemo prioritet klimi - izjavila je Thunberg.

- Naš cilj nije smanjiti emisije. Naš je cilj pronaći rješenja koja nam omogućuju da nastavimo život - rekla je.

Thunberg je nastavila: "I, naravno, možete pitati: 'Zar ne možemo imati oboje?' Neugodna je istina da je prekasno za to. Ili su svjetski čelnici jednostavno zakasnili."

- Sada moramo iz temelja promijeniti naša društva. Da smo počeli prije 30 godina, bilo bi puno lakše. Ali sada je druga situacija - dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:17