KLIMATSKA AKTIVISTICA

Greta Thunberg osudila uklanjanje prosvjednika koji žele zaustaviti širenje rudnika ugljena

Prosvjednici više od dvije godine okupiraju Luetzerath, selo u zapadnoj saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji

Greta Thunberg

 Jonathan NACKSTRAND/AFP

Klimatska aktivistica Greta Thunberg osudila je i prozvala „nečuvenim“ prisilno uklanjanje prosvjednika iz ispražnjenog sela u zapadnoj Njemačkoj tijekom posjeta tom mjestu gdje su se prosvjednici ukopali kako bi pokušali zaustaviti širenje rudnika ugljena.

"Njemačka se trenutno doista sramoti", rekla je Thunberg koja je proširenje rudnika lignita Garzweiler, pod energetskom tvrtkom RWE, smatra apsurdnim za 2023. godinu.

"Znanost je jasna: moramo ugljik zadržati u zemlji", rekla je Šveđanka u petak novinarima u Luetzerathu.

Thunberg smatra da je „policijsko nasilje“ u uklanjanju prosvjednika nečuveno. Najavila je da će se pridružiti prosvjedima u subotu koji će „pokazati kako izgleda moć ljudi, kako izgleda demokracija – da kad se vlada i korporacije tako ponašaju, uništavajući prirodu, ljudi djeluju“.

Prosvjednici više od dvije godine okupiraju Luetzerath, selo u zapadnoj saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, kako bi zaustavili širenje rudnika.

Nakon sudske odluke kojom je RWE-u dopušteno da nastavi s proširenjem, stotine policajaca u ušlo je u srijedu ujutro u to mjesto, uklanjajući podignute barikade. Policija predviđa da će rasčišćavanje mjesta od aktivista trajati još tjednima.

RWE je u srijedu ujutro najavio početak rušenja naselja Luetzerath. Posljednji stanovnik to selo je napustio 2022. nakon što je bio primoran prodati svoju nekretninu RWE-u, piše Associated Press.

Ovi prosvjedi pokazatelj su sve većih napetosti oko klimatske politike Berlina za koju ekolozi tvrde da je pala u drugi plan energetske krize koja je pogodila Europu nakon ruske invazije na Ukrajinu, primoravši ju na povratak na ‘prljavije‘ energente.

Pitanje je posebno osjetljivo za stranku Zelenih, dijela vladajuće koalicije socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza, nakon što su 16 godina proveli u oporbi.

Posljedice ruske invazije na Ukrajinu potaknule su Scholzovu vladu da promijeni smjer ranije politike.

To uključuje ponovni rad elektrana na ugljen i produljenje životnog vijeka nuklearnih elektrana.

Vlada je, unatoč tome, skratila rok za zatvaranje svih elektrana na ugljen u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, s 2038. na 2030. godinu, ispunjavajući time predizborno obećanje Zelenih.

Rudnik Garzweiler vadi oko 25 milijuna tona lignita svake godine, stoji u podacima RWE-a. Tvrtka javno podupire energetsku tranziciju, ali i privremeno korištenje elektrana na lignit kako bi Njemačka prebrodila energetsku krizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 09:53