NIŠTA NEĆE ZADRŽATI

Greta Thunberg planira donirati milijun dolara organizacijama za zaštitu prirode

Šveđanka je novac od osvojene Gulbenkianove nagrade za čovječanstvo između ostaloga namijenila i domorodačkim zajednicama Amazone
Greta Thunberg
 Finnbarr Webster/Getty Images

Mlada švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg rekla je u ponedjeljak da će organizacijama koje se bore protiv klimatskih promjena i štite prirodu donirati milijun dolara od nove nagrade koju je dobila.

Prvi projekti koji će imati koristi od Gulbenkianove nagrade za čovječanstvo koju je dobila 17-godišnja Thunberg bit će pružanje medicinske pomoći u pandemiji koronavirusa domorodačkim zajednicama Amazone i zagovaranje da se "ekocid" proglasi međunarodnim zločinom.

Thunberg je u videosnimci objavljenoj na Instagramu rekla da je nagrada "više novca no što je ikad mogla i zamisliti " te da se nada da će joj pomoći "da učini još dobra u svijetu".

- Sva novčana nagrada bit će donirana kroz moju zakladu različitim organizacijama i projektima za pomoć ljudima koji pomažu najpogođenijima klimatskom krizom i ekološkim krizama, posebice na jugu svijeta - izjavila je.

Jedna od prve dvije donacije od po 100.000 eura ići će kampanji SOS Amazonia za kupovinu medicinskih potrepština i osiguravanje telemedicinskih usluga stanovnicima brazilske amazonske prašume, pokrenutoj u lipnju.

Drugom donacijom Thunberg će podržati zakladu Stop Ecocide, koja u haškom Međunarodnom kaznenom sudu lobira da se sudski progone odgovorni za uništenja prirode velikih razmjera.

Thunberg je za dobitnicu nagrade, koju dodjeljuje filantropska Zaklada Calouste Gulbenkian iz Portugala, izabrana među 136 nominiranih iz 46 zemlje. Nagrada je priznanje ljudima i skupinama u svijetu koji se ističu inovacijom i utjecajem u ublažavanju klimatskih promjena i i prilagodbi njima.

Jorge Sampaio, predsjednik žirija za nagradu i bivši portugalski predsjednik, nazvao je Thunberg "jednom od najposebnijih osoba naših dana" zbog njezine sposobnosti da mobilizira mlade generacije u podršci suzbijanju klimatskih promjena.

U petak je bio 100. tjedan učeničkih prosvjeda za klimu koje je ona pokrenula prosvjedujući sama pred švedskim parlamentom sredinom 2018.

Sedamnaestogodišnja Šveđanka poznata je po kritikama upućenima svjetskim vođama po pitanju klimatskih promjena, ali je uslijed prosvjeda širom SAD-a i pandemije koronavirusa proširila svoju poruku.

Thunberg je u lipnju govorila tijekom donatorske večere za kupnju medicinske opreme i omogućavanje telemedicinskih usluga stanovnicima amazonske prašume u Brazilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:58