AKTIVISTI NE ODUSTAJU

Greta Thunberg privedena u Njemačkoj: Dok ju drže policajci, ona nasmiješena pozira fotografima

Selo Lützerath, koje je u vlasništvu energetskog diva RWE, sada će biti srušeno kako bi se napravilo mjesta za planirano proširenje

Greta Thunberg tijekom prosvjeda

 Roberto Pfeil/Dpa Picture-alliance Via Afp

U zapadnoj Njemačkoj, čak i nakon evakuacije aktivista iz sela Lützerath koje se ruši zbog proširenja rudnika lignita, nastavljaju se prosvjedi ekoloških aktivista.

Tijekom akcije u utorak, nedaleko od ogromnog rudnika, danas je privedena i klimatska aktivistica Greta Thunberg. Nakon što su ju policajci odvukli, najpoznatija klimatska aktivstikinja nasmiješena je pozirala fotografima.

U 40-tak kilometara udaljenom Kölnu aktivisti su također prosvjedovali. Zalijepili su se za cestu i zaustavili promet tijekom jutarnje špice. Policija se priprema odgovoriti na slične akcije, prenijela njemačka novinska agencija dpa.

Tijekom prosvjeda u Kölnu bili su vidljivi žuti križevi, simboli prosvjeda protiv rušenja sela Lützerath. Prosvjednici su putem Twittera objavili da ugljen ispod Lützeratha mora ostati u zemlji.

image

Greta Thunberg tijekom prosvjeda

Kadir Ilboga/Anadolu Agency Via Afp

Prosvjedi su održani i u drugim mjestima u zapadnoj Njemačkoj. U rudniku lignita Inden kod Aachena prosvjednici su zaplijenili bager pa su radovi u rudniku obustavljeni.

Prema podacima policije u Aachenu, sudjelovalo je oko 20 prosvjednika, a prema tvrtki RWE između 30 i 40 prosvjednika.

image

Greta Thunberg tijekom prosvjeda

Federico Gambarini/Dpa Picture-alliance Via Afp

Skupina od oko 20 klimatskih aktivista također je zauzela željezničke tračnice koje vode do elektrane Neurath u blizini Rommerskirchena, navela je policija i RWE.

Policija je u ponedjeljak iz jednog od tunela u ovom selu evakuirala posljednja dva prosvjednika, koje su nekoliko dana okupirali klimatski aktivisti zbog protivljenja širenju lokalnog rudnika ugljena. Selo, koje je u vlasništvu energetskog diva RWE, sada će biti srušeno kako bi se napravilo mjesta za planirano proširenje.

image

Greta Thunberg tijekom prosvjeda

Christoph Reichwein/Dpa Picture-alliance Via Afp

RWE očekuje da će rušenje sela trajati osam do deset dana, a iskopavanje ugljena na tom području trebalo bi početi u ožujku ili travnju.

image

Prosvjed u Lutzerathu

Kadir Ilboga/Anadolu Agency Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 22:51